ZETApress

hírportál

Víruslabor Pécsett

Indulnak a Nemzeti Laboratóriumok Pécsett. Ma délután a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban nyitotta meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Humán Reprodukciós és a Virológiai Nemzeti Laboratóriumot.

Mint ismert, ezekkel együtt összesen tizenhét Nemzeti Laboratórium, valamint egy kutatólaboratórium kezdheti meg működését, melyek mintegy 90 milliárd támogatásban részesülnek az elkövetkező öt évben – tudatta Kottász Gergely, a Rektori Kabinet sajtóreferense.

Az ITM kezdeményezésére létrejövő Nemzeti Laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai tudáscentrumait összefogva a jelentős világméretű kihívásokra válaszokat adó, nemzetközi szinten elismert tudományos csomóponttá válhatnak. A négy fő kutatási-fejlesztési területen – ipar és digitalizáció, kultúra és család, egészség és biztonságos társadalom, környezet – belül tizenhét Nemzeti Laboratóriumot és egy kutatólaboratóriumot hoztak létre.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével két nemzeti laboratórium kezdi meg a munkát: a már jelentős nemzetközi eredményeket maga mögött tudó tudományos műhely és kutatási hálózat alapjain szerveződő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, Kovács L. Gábor akadémikus professzor szakmai vezetésével; valamint a COVID-19 járvány miatt különös figyelemmel övezett Virológiai Nemzeti Laboratórium, Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével.

A nemzeti laboratóriumok megnyitása mellett lezárult a GINOP-2.3.2-15-2016-00021 számú, négy év alatt 1,975 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósult kutatói program, melynek célja a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése volt. A Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában című projekt eredményeként létrejött egy chip-diagnosztikai berendezés prototípusa. A projekt keretében elért tudományos eredmények mellett, jelentős innovációs eredmények is születtek: öt szellemi termék kapcsán 18 országban megadott szabadalmak Németországtól Svédországon át az Egyesült Királyságig, további 6 folyamatban lévő szabadalmi eljárás sikeres lezárását várják többek között a tengerentúlon és Ausztráliában.

Többek között e projekt kutatásait kívánja továbbvinni a Pécsi Tudományegyetemen induló Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, mely összesen 2,5 milliárd forinttámogatásban részesül. A reprodukció zavara jelentős orvosi és társadalmi probléma: Magyarországon az összes meddőségi problémával küzdő házaspárok száma eléri a párok 15%-át, azaz mintegy 150 ezer pár küzd hazánkban meddőségi problémákkal. A sikeres meddőségi kezelés, ezen belül az asszisztált reprodukciós kezelések hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlenek a humán reprodukció területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott integrált klinikai kutatások és fejlesztések. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium fő céljai tehát a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével hozzájárulni a sikeres meddőségi kezelések számának növekedéshez, javítva ezzel Magyarország demográfiai helyzetét.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztését – mely kétmilliárd forinttámogatásban részesül -, a fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése indokolja, mely komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek-, illetve erősödtek meg új fertőző betegségek, mint például a nyugat-nílusi láz vírusa, szív- és bőrférgesség kórokozója, Usutu vírus, amelyek szignifikáns társadalmi fenyegetést jelentenek. A Virológiai Nemzeti Laboratórium célja új kórokozók felderítése, azonosítása, teljesen virológiai és molekuláris biológia jellemzése; a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusok komplex vizsgálata BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között; valamint hazai és nemzetközi szintű oktató és képző centrum létrehozása, egy szóval az utánpótlásnevelés.

Szóljon hozzá!