ZETApress

hírportál

Védd a veséidet!

Világszerte közel 600 millió, míg hazánkban legalább 500 ezer embert érint a vese valamilyen problémája. A betegek helyzetét súlyosbítja, hogy gyakran nem is szereznek tudomást problémájukról egészen a veseelégtelenség kialakulásáig. A Vese Világnap szervezői idén ismét felhívták a figyelmet a veszélyekre ? tudatta a VM.komm.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnapra idén immár negyedik alkalommal került tegnap sor. A hat kontinens több mint száz országában megtartott Világnap ez évi központi üzenete: Védd a veséidet, kontrolláld a cukorbetegséget!

A veseelégtelenség előfordulása a világ legtöbb országában eléri a 10-13 százalékos gyakoriságot. Mindemellett az érintettek kevesebb, mint 30 százaléka tud egyáltalán a betegsége fennállásáról, így nem meglepő, hogy évente milliók halnak idő előtt ezzel összefüggésben kialakuló szív- és érrendszeri betegségekben. Ezen tények fényében nem lehet eléggé hangsúlyozni a veseelégtelenséggel kapcsolatos felvilágosítás és informálás szerepét, amit mind a laikusok, mind a szakma és az egészségügyi döntéshozókra ki kell terjeszteni.

Nemzetközi Vese Világnap csütörtökön

Az idei világnap témája a cukorbetegség és a veseműködés összefüggése, hiszen a diabétesz a vese megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó oka. Bár a széles-körben ismert, hogy az utóbbi évtizedekben bekövetkezett életviteli változások tehetők felelőssé a szív-érrendszeri problémák és a cukorbetegség egyre gyakoribb megjelenésért, az emberek többsége még mindig nem vesz tudomást arról, hogy pontosan ezek a tényezők okolhatóak a vesebetegségek előfordulásának ugrásszerű megnövekedésért is.

A nemzetközi kampány arra is felhívja a figyelmet, hogy gyakran túlkésőn, végstádiumban diagnosztizálják a betegséget, ezért dialízisre vagy szervátültetésre van szükség. Világszerte több mint másfélmillió ember részesült dialízis kezelésben vagy transzplantációban és ez a szám várhatóan az elkövetkezendő 10 évben megduplázódik. Ez a jelenség eredményezte azt, hogy a két legtöbbet publikált téma az utóbbi időben a szervkereskedelem és a transzplantációs turizmus lett.

Ezek visszaszorításának egy kevésbé ismert, de nagyon egyszerű módja, a rendszeres szűrővizsgálat diabetesben vagy magas vérnyomás betegségben érintettek esetén, melynek segítségével korai stádiumban felismerhető a betegség. Ez egy egyszerű laborvizsgálattal megoldható, és ha korán felismerik a betegséget hatékony terápiával kezelhető. Amennyiben túlkésőn diagnosztizálják a károsodást csak a dialízis vagy a transzplantáció segíthet.

Figyelemfelhívás levélben

A Vese Világnap részeként ? a tavalyi évhez hasonlóan ? a szakterület vezetői idei évben is szakmai levélben hívják föl a figyelmet a vese egészség-megőrzésének fontosságára. A levél aláírói minden tudományos társaságot, szakmai és civil egészségügyi szervezetet, betegegyesületet arra kérnek, hogy tevékenységükkel járuljanak hozzá a krónikus vesebetegségek okozta szív- és érrendszeri kockázat csökkentéséhez, és lehetősségeik szerint hívják fel a figyelmet a krónikus vesebetegségek korai felismerésének és kezelésének jelentőségére.

A Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége ? a VORSZ ? az ország egész területét lefedő 34 tagegyesület működését fogja össze. A kiemelten közhasznú szervezet alapvető célja a vesebetegség bármilyen stádiumában levő emberek érdekeinek védelme, az arra rászoruló tagszervezetek, tagok szakmai, jogi és anyagi támogatása. Rendszeresen szerveznek konferenciákat, oktatásokat a betegeket érintő szakmai és kevésbé szakmai kérdésekről (betegjogok, megelőzés, korai felismerés, gondozás, művese-kezelés, szervkinyerés, szervátültetés, utógondozás, rehabilitáció stb.), illetve szórólapokat, tájékoztató anyagokat készítenek a betegség tüneteinek megismertetésére. Vesevilág című képes folyóiratuk 1987 óta rendszeresen, kéthavonta jelenik meg, a lapot az egyesületek tagjai mellett az érdekkörükbe tartozó intézmények, szakemberek is térítésmentesen megkapják.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 1991 óta létezik, 1998 óta közhasznú szervezetként működik. Céljuk a rehabilitáció, a tájékoztatás és az ismeretterjesztés, illetve az OVSZ-szel kötött együttműködési megállapodás keretében a Szervkoordinációs Iroda munkáját is segítik a donációk számának növelése érdekében. Ennek megfelelően tevékenységük egyaránt magában foglalja a rehabilitációs (pl. üdülésszervezés szervátültetésre váró és már átültetett felnőtteknek és gyermekeknek) és a tájékoztatási, ismeretterjesztési programokat.

Ez utóbbi tevékenység részeként a műveseállomásokon tájékoztatják az érintetteket, egészségügyi szakiskolákban szerveznek előadásokat, és már több mint 60 helyszínen volt látható a Fény és Árnyék című, a művesekezelésen lévőket és a donáció (szervkivétel) mozzanatait bemutató fotókiállításuk. Mindezek mellett az alapítvány nevéhez fűződik a Magyar Filmszemle Különdíjával is elismert, egy művese-kezelt fiatal nő életéről szóló 25 perces dokumentumfilm is.

Szóljon hozzá!