ZETApress

hírportál

Zöld keréken a fővárosban

Minden év szeptember 15-e a Limfóma Világnapja. Ennek alkalmából a Magyar Rákellenes Liga ismét biciklis felvonulással kívánja felhívni a figyelmet a betegségre, annak tüneteire és a korai diagnosztizálásra. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A fővárosi esemény mellett a Liga több alapszervezete is szervez felvonulást, hogy minél többekhez jusson el az üzenet országszerte. A felvonulás fővédnöke: prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa – tudtuk meg 10 órakor a Goupama Aréna előtti rajtnál.

A Limfóma Szövetség (Lymphoma Coalition) kezdeményezésére 2004-ben indult útjára a Limfóma Világnap. A nemzetközi non-profit szervezet mindenkori célja, hogy egyenlő információs feltételeket teremtsen az egész világon. Támogassa és megkönnyítse a limfómás betegek szervezeteinek közösségét, illetve azok erőfeszítéseit, amik segítenek abban, hogy a limfómás betegek részesüljenek a szükséges ellátásban és támogatásban. A Koalíció immár 52 tagországból 83 tagszervezetük működik.

A világnap idei szlogenje A Word of Thanks, azaz a A köszönet szavai, amivel a szerevezők azoknak szeretnének köszönetét mondani, akik világszerte segítik a limfómás betegeket. A világnap alkalmából minden csatlakozó országban, köztük Magyarországon is felvilágosító rendezvényeket, felvonulásokat tartanak, melyeken évről évre egyre többen vesznek részt, így egyre többekhez jutnak el a betegséggel kapcsolatos információk.

A limfómát rejtőzködő betegégnek is szokták nevezni, mivel nincsenek jellegzetes tünetei, ezért csak azok alapján nem könnyű felállítani a diagnózist. A jelentkező tünetek – erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés – könnyen összetéveszthetőek más, kevésbé súlyos betegség tüneteivel. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból.

A limfóma az emlő-, tüdő-, emésztőszervi-, prosztata- és petefészekrák után az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon. A nyirokrendszer sejtjeit érintő rosszindulatú daganatos elváltozásnak több, mint 80 féle altípusa létezik. A limfómák egyik fő típusa az úgynevezett Hodgkin-kór. Ez a fiatalabbakat, 15 és 34 év köztieket érintő megbetegedés, de néha 55 év felett is jelentkezhet.

Az úgynevezett non-Hodgkin kór túlnyomórészt az idősebb, 65 év feletti korosztálynál, és azon belül is inkább a férfiaknál fordul elő. Az Országos Onkológiai Intézet által működtetett Nemzeti Rákregiszter adatai alapján ez utóbbi jóval gyakoribb, az évente regisztrált új megbetegedések mintegy 80-86%-át teszi ki.

Legtöbb esetben a betegség kezdetben tünetmentes, felfedezése sokszor a véletlennek köszönhető, például egy vérvizsgálat vagy mellkasi röntgenfelvétel kóros elváltozásából következtetnek limfómára. Sok beteg hónapokig, akár évekig nem igényel kezelést, csak kontrollt. Más esetben a beteg már előrehaladottabb stádiumban van, ezért kezelése részeként kemoterápiát, sugárkezelést, újabban immunterápiát, esetleg őssejt átültetést alkalmazhatnak.

Ezért szervez idén is a Magyar Rákellenes Liga kerékpáros felvonulást, amivel nemcsak a betegségre hívja fel a figyelmet, de a résztvevők kifejezhetik szolidaritásukat a limfomában szenvedőkkel. A felvonulás fővédnöke: prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

A fővárosi esemény megvalósításában a Rákliga partnerei a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, a Budavári Polgárőrség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Ez alkalommal a fővárosi mellett a Liga gödöllői alapszervezete is szervezett 12-én szombaton biciklis felvonulást, hogy minél többet tudjanak csatlakozni a kezdeményezéshez és minél többekhez eljusson az üzenetük. A fővárosi rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre.

Szóljon hozzá!