ZETApress

hírportál

Kullancsok és galambok

Szabadon a természetben címmel tartott sajtótájékoztatót a Kullancsszövetség ma délelőtt a Parlament Kávézóban. Az eseményt követően a társadalom egyes köreiben kórosan meglévő kullancsoktól való rettegés feloldozását sugalló demonstratív jelleggel a Szabadság téren felröptettek közel száz postagalambot a Kullancsszövetség üzenetével: Szabadon a természetben!

A sajtótájékoztatón Kapiller Zoltán állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség elnöke, Vészi Zsuzsa gyermekorvos, Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke és Scneider Ferenc infektológus főorvos egybehangzóan vallotta, hogy ne féljük a természetet, és mielőbb oltassuk be magunkat a kullancsok okozta agyvelő- és agyhártya-gyulladás ellen.

Akkor se ijedjünk meg, ha minket, vagy kedvenc állatunkat kullancscsípés ér, de mielőbb távolítsuk el! Az emberből és társ állatból történő kullancs eltávolítására számos népi módszer elterjedt: a fogkrémmel, zsírral bekenés, a kicsavarás mind igen veszélyes, mert a gyötrés a kínlódó kullancsot öklendezésre készteti, így kórokozó tartalmú nyál és béltartalom juthat a csípett áldozatba. Ezért szakszerű kullancseltávolító eszközzel, a gyógyszertárakban-, állatpatikákban- és már a benzinkutakon is kapható kullancseltávolító kanállal távolítsuk el szakszerűen a kullancsot!

A képen látható eszközt a ?90-es évek elején több lapban ? Reform Hírmagazin, Magyar Cserkész, Új Magyarország, stb. ? is bemutattam. A svéd találmány lényege, hogy a rugó olyan erővel szorítja össze a vérszívót, amely nem nyomja össze, de nem is vágja ketté. Soha ne a potrohát, hanem a torát fogjuk meg vele a kullancsnak! Ha véletlenül mégis beszakadna a feje, ne kezdjük el kipiszkálni ? sebésszel se metszessük ki! ? a felülfertőzés veszélye miatt, hanem várjuk meg, míg néhány nap vagy hét múlva spontán kilökődik!

Emlékeztetőként szólva az erdők- mezők, közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte, s ezért a betonrengetegben élő városiak sincsenek prevenció nélkül biztonságban, a városokban sem. A tavaly áprilisi sajtótájékoztatón épp a parkok, kertek kedvencei okozta veszélyre hívták fel a figyelmet A sün, mint kullancsfutár! ? címmel.

A fokozódó kullancsveszély okán komplex védekezést kell szerveznünk magunkra, családunkra, két- és négylábú társállatainkra is! Mindenképpen tájékozódjanak orvosuknál, állatorvosuknál lakó-, nyaraló- és munkahelyük kullancs fertőzöttségéről! ? tudtuk meg az előadóktól, majd a doktornő beoltotta Kapiller doktor lányát, Csilla Erzsébetet.

Az oltást követően kaptak szárnyra a galambok, melyek (?) Attila halásztelki tenyészetéből származtak. Mint a postagalambász kérdésünkre elmondta, alig negyedóra alatt teszik meg a hazavezető utat. Ez a néhány kilométer nem nagy távolság nekik, hiszen rendszeresen edzésben vannak. A 850 kilométerre lévő Hannoverből, vagy Achenből is hazaérnek nyolc óra alatt.

Régebben is érdekelt a galambászat, ezért tovább faggattam Attilát. ? A gyűrűt rögvest le kell venni a lábukról a hazaérkezéskor a teljesítmény igazolásához ? folytatta ?, de van már modernebb eljárás is. Chippel repül haza a galamb, s ezt kell aztán idehaza ?leolvasni?. Díjként mindig értékes kupákat kapnak a győztesek és helyezettek, de kérhetik helyettük ezek árát is. A galambok takarmányozása pénzbe kerül, s a pénzt ebből, meg a tenyésztésből ? a madarak adás-vételből ? kell kigazdálkodni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újra itt a kullancsszezon! | ZETApress

Szóljon hozzá!