ZETApress

hírportál

Saját kulacsot a suliba!

Így lehet egészségesebb és biztonságosabb az iskolakezdés: egy saját kulaccsal csökkenthető a fertőzésveszély! – tudatta Aranyi Péter, One On One Kommunikáció.

Jelen állás szerint minden általános iskolában megkezdődhet szeptember elsején a tanítás. Éppen ezért az első becsöngetésig tartó időszakot, sok szülő tanszer és egyéb más nélkülözhetetlen kellékek és eszközök vásárlásával tölti. – Sokan ilyenkor gondoskodnak a megfelelő kulacs beszerzéséről is, hiszen a koronavírusra való tekintettel most kiemelten fontos, hogy a gyerekek saját kulacsból igyanak. Ily módon ugyanis csökkenthető a fertőzésveszély – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

De mit tehetnek a szülők, hogy az iskolaidőben is megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot fogyasszanak? – Kialakíthatjuk gyermekeinkben a víz szeretetét, azonban, ha nem tudunk mellettük lenni, mint például az iskolában, akkor akár más, kevésbé egészséges üdítőkre eshet a választásuk! – hívta fel a figyelmet a termékmenedzser.

A gyermekek hajlamosak megunni a csapvizet, ezért szívesebben fogyasztják a cukros üdítőket. Sajnos azonban ezek hozzájárulhatnak a gyors testtömeg gyarapodáshoz: fél liter cukros üdítőben megközelítőleg 10 teáskanálnyi cukor van. Sok szülő számára dilemmát okoz, hogy mit adjon gyermekének, de nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt, hiszen az uzsonna mellé biztosított üdítőnek nem csak egészségesnek, hanem finomnak is kell lennie. A csapvízből készített, alacsony cukortartalmú szörppel kevert frissítő ugyanakkor jó választás lehet, mert a csapvíz számít a legellenőrzöttebb élelmiszernek.

Mégis lehetnek olyanok, akik tartanak a csapvíz-fogyasztásától, mert félnek attól, hogy az ivóvízbe koronavírus kerülhet. A Nemzeti Nép-egészségügyi Központ állásfoglalása szerint a vírust egyetlen vizsgálat sem mutatta ki ivóvízben, felszín alatti vagy felszíni vízben, vagyis az ivóvízzel való terjedés kockázata rendkívül csekély. Mindez annak is köszönhető, hogy a hagyományos ivóvízkezelő technológiák (szűrés, fertőtlenítés) elpusztítják a SARS-CoV-2 vírust, amely burkos vírusként érzékeny az egészségügyi határérték alatt adagolt (0,2-0,5 mg/l klór) és más oxidáló fertőtlenítőszerekre, valamint az UV kezelésre is. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ezért mindenképpen el kell kerülni azt, hogy olyan palackból fogyasszunk vizet, amelyet velünk nem egy háztartásban élő használ.

Az újratölthető, hordozható kulacsok terén a SodaStream a My Only Bottle palackot ajánlja, ami nevéből adódóan egy személyes használtra szánt kulacs. Ez a 0,6 literes palack csuklópánttal van ellátva a könnyebb hordozhatóság érdekében. – Mivel tritánból készült, ezért kiemelkedő nyomásállósággal rendelkezik, így otthoni szódavízkészítésre is használható és ebben az esetben több ezer PET-palack használata helyettesíthető vele – hívta fel a figyelmet a szakember hozzátéve: ez a kulacs BPA-mentes, így gyerekek is használhatják, emellett mosogatógépben is elmosható, ami nagyban megkönnyíti a fertőtlenítését.

Egy saját ivókulacs vitathatatlan előnye, hogy mindig magunk mellett tarthatjuk és biztosak lehetünk benne, hogy nem érintkezik vele más. Ráadásul ezzel a Földnek is jót tehetünk, hiszen nem termelünk felesleges hulladékot az egyszer-használatos poharakkal és palackokkal.

A SodaStream-ről

A SodaStream a világ első számú otthoni szénsavasító készülék gyártó márkája (mennyiség tekintetében), amelyet a PepsiCo 3,2 milliárd dollárért vásárolt meg. A SodaStream lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy másodpercek alatt könnyen átalakítsák a hagyományos csapvizet szódává vagy ízesített üdítőitallá. Becslések szerint 2019-ben a SodaStream felhasználók kétmilliárd liter szódát készítettek készülékeik segítségével és összesen ötmilliárd PET-palacktól óvták meg a Földet. Így közvetve a műanyagpalackok gyártásával és szállításával járó környezetterheléstől is megkímélték bolygónkat.

A SodaStream szénsavasító berendezéseivel 45 országban van jelen, a termékek több mint kilencvenezer kiskereskedelmi üzletben állnak rendelkezésre 45 országban, gépeit 22 millió háztartásban használják rendszeresen. A SodaStream gépek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszönhetően jelenleg közel 450 boltban érhetőek el a termékek, és az üzletek száma folyamatosan bővül.

Szóljon hozzá!