ZETApress

hírportál

Szeptembertől szigorítások

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnap délutáni kormányinfón, melyet az M1 élőben közvetített.

Fő szabály szerint szeptembertől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk, mivel a fertőzések többségében külföldi eredetűek.

A vírus veszélyezteti a gazdaságot, a munkahelyeket és a nyugodt iskolakezdést is. Egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket és a gazdaság zavartalan működését – hangoztatta a miniszter, mivel Európában a járvány második hulláma már elkezdődött.

A napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma, de az ország még így is jobban áll – tette hozzá. Egyelőre nincs szó a 65 év felettiek számára a vásárlási sáv ismételt bevezetéséről, a most elfogadott szabályok egy hónapig mindenképpen hatályban lesznek. A nemzeti konzultáció augusztus 31-ig még kitölthető. Az adatait szeptember közepéig értékelik, és ez lehetőséget ad az új döntések meghozatalára – mondta el a tárcavezető.

Az iskolai tanévnyitókról az EMMI ajánlást tett közzé: nem tiltják meg, de nem is javasolják a nagyobb tanévnyitókat. Azért dolgoznak, hogy az iskolákat ne kelljen bezárni, arról is határozott a kabinet, hogy hatósági döntéssel lesz lehetőség – külön-külön iskolánként mérlegelve – a bezárásra. Nem várt módon jól vizsgázott a digitális oktatási rendszer, de mindenkinek az az érdeke, hogy rendes menetrend szerint működhessenek az iskolák.

Az őszre halasztott osztálykirándulásokról elmondta: belföldön erre van lehetőség, minden esetben külön mérlegelés alapján. A belföldi turizmust továbbra is bátorítják, és azért hoznak ilyen szigorú intézkedéseket, ami néhány kivétellel teljes határzárt jelent, hogy az élet normális keretek között tudjon folyni az ország határain belül. Az oktatásról megjegyezte: ajánlásokat fogalmazott meg az iskoláknak a szakminisztérium, anyagi akadálya pedig nem lehet az óvintézkedéseknek.

A futball szuperkupadöntő szeptember 24-ei megrendezéséről elmondta: még nincs elfogadott menetrend, nem lehet tudni, hogy négy hét múlva milyen lesz a járványhelyzet, hányan és milyen körülmények között tudják megnézni a meccset a Puskás Arénában. Az UEFA 3-3 ezer jegyet biztosít a két külföldi csapat szurkolóinak. Ha a jelenlegi tervek szerint tudják megrendezni a meccset, akkor megérkezhetnek a repülőtérre két negatív teszttel, ahonnan a stadionba viszik őket, majd onnan vissza a repülőtérre. Emellett testhőmérséklet-mérést is végeznének. Erről az UEFA-val is tárgyalnak – jelezte Gulyás Gergely.

Szóljon hozzá!