ZETApress

hírportál

Ki lesz az új miniszter?

Az Egészségügyi Minisztériumban a tárcavezető pénteki távozásától függetlenül folyamatos a munka, a reform az eredeti ütemezés szerint folytatódik. A lemondott tárcavezető helyettesítése a jogszabályoknak megfelelően történik. Az új egészségügyi miniszter munkába állásáig Horváth Ágnes államtitkár az Egészségügyi Minisztérium operatív irányítója, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Miniszteri hatáskörében a tárcavezetőt ? a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénynek megfelelően ? Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter helyettesíti. Az Egészségügyi Minisztériumban folyamatos a munka, a reformfolyamat az eredeti ütemezésnek megfelelően folytatódik. A személyi változások a reformok irányát, menetét és eddigi eredményeit nem érintik.

Kóka már csütörtökön is bent járt a minisztériumban, igaz akkor csak pártelnökként. A Fidesz támadta is emiatt, mert pártállami beidegződést vélt felfedezni a vizitben. Mivel a koalíciós szerződés értelmében az SZDSZ jelölheti az új minisztert, így az utódlás kérdésében a pártelnököt amúgy sem lehetne megkerülni.

A szabaddemokraták kitartanak az egészségügyi reformok mellett, s változatlanul a több biztosítós modell bevezetését sürgetik. Őszre már be is akarják terjeszteni törvényjavaslatukat a Parlamentben, s a jövő év elejétől már be is kívánják vezetni azokat. Mivel az MSZP a fontolva haladás híve, így ez a kérdés akár a koalíció szakadásához is vezethet.

A farok csóválja a kutyát?

Az SZDSZ mindig is híres volt arról, hogy parlamenti súlyánál nagyobb politikai befolyást akart. Horn Gyulának és pártjának nélkülük is meg lett volna az egyszerű többsége, mégis sokat engedtek nekik. Emlékezzünk vissza arra, hogy Nagy Sándor épp az SZDSZ ellenállása miatt nem lehetett gazdasági miniszter. Az új alkotmányt is megalkothatta volna az akkori koalíció a kétharmados parlamenti többséggel, de a szabaddemokraták ebben sem voltak partnerek. 2005. nyarán, az államfő megválasztásakor ugyancsak az SZDSZ akadályozta meg Szili Katalin győzelmét.

Ahogy a ?90-es években nélkülük is lehetett volna kormányozni, úgy most erre az MSZP nem képes. Persze be lehetne vonni helyettük az MDF-et is a kormányzásba. Az ezzel kapcsolatos hivatalos tárgyalásokról még nem hallottunk, pedig talán még nem lenne késő elkezdeni. Náluk is lenne olyan szakember, aki rendbe tudná tenni az egészségügyet.

Miniszterjelöltként több név is felröppent. Repa Imre kaposvári főigazgató tagja a reformbizottságnak, s a kormányfő is kedveli. Somodi Imrét a veresegyházi Misszióból ismerhetjük. Ők már a ?90-es években komoly informatikai bázist építettek ki az egészségügyi intézményükben. A betegek leleteit számítógépre vitték, s az ellátási körzetükbe tartozó tíznél is több háziorvos zárt láncon keresztül a rendelőjében tanulmányozhatta azokat. A röntgenfelvételeket is így lehetett megnézni, mert ők már akkor sem filmre dolgoztak.

Felvetődött jelöltként Horváth Ágnes államtitkár neve is a folytonosság érdekében, aki Ungár Klárával, a Fideszből 1993-ban az SZDSZ-be távozott egykori képviselővel dolgozna együtt. A Fidesz 1990-es főpolgármester-jelöltje az OTP Nyugdíjbiztosítási Pénztár élén szerzett gyakorlatot a több biztosítós modellekben, s ezt most az egészségbiztosítás piaci alapokra helyezésénél kamatoztathatná.

Szóljon hozzá!