ZETApress

hírportál

Új CT Pécsett

Csúcskategóriás CT-készülékkel bővült a PTE Klinikai Központ eszközparkja. Ünnepélyes keretek között adták át délután azt az ultramodern képalkotó diagnosztikai berendezést, amely a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikájának Rákóczi úti telephelyén működik majd.

A PTE Klinikai Központban évente mintegy 53 ezer komputertomográfiás vizsgálatot végeznek a dél-dunántúli régióból érkező betegeken. A Pécsi Tudományegyetem eddig is jelentős szerepet vállalt a koronavírus járvány elleni védekezésben, és rendkívül hatékonyan lépett fel a vírus kezelésében – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens. Fotóink Csortos Szabolcs, PTE felvételei.

Az intézmény új CT készüléke – melynek beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közvetítésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs engedélyezte – nagy mértékben támogatja a koronavírus járvánnyal kapcsolatos képalkotó diagnosztikát. A Járvány Elleni Védekezési Alapból mintegy 133 millió forintért vásárolt modern CT berendezés képes kimutatni a koronavírus-fertőzésre jellemző elváltozásokat, és bármilyen egyéb elváltozást is, segítve ezzel a pulmonológiára és az infektológiára érkező betegek kezelését. A CT-vizsgálat során ugyanis válasz kapható olyan kérdésekre, amelyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen – nem adhatók meg.

Az új készüléket Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár, Miseta Attila, a PTE rektora és Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke adta át ünnepélyes keretek között. A berendezést Bogner Péter, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója és Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke mutatta be a sajtó képviselőinek. Az ultramodern orvosi eszköz számos területen támogatja a társklinikák működését a fekvő-, és a járóbeteg ellátásban egyaránt, a kapacitásbővülésnek köszönhetően pedig a jövőben még több onkológiai és kardiológiai vizsgálat lesz elérhető, csökkentve a várakozási időt. A csúcskategóriás CT a Hunchest 2 elnevezésű országos nép-egészségügyi tüdőszűrő program vizsgálataiban is komoly szerepet kap majd.

Szóljon hozzá!