ZETApress

hírportál

Ajándékgép Pécsnek

Korszerű lélegeztetőgépet kapott ajándékba a pécsi sürgősségi. A pécsi székhelyű Kontakt Elektro Kft. modern lélegeztetőgépet adományozott a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályának, melyet ma délután vett át a Pécsi Tudományegyetem vezetése.

A pécsi sürgősségin évente több mint ötvenezer beteget kezelnek, az itt működő lélegeztetőgépek napi szinten mentenek életeket – tudatta Kottász Gergő, a PTE sajtóreferense. Fotóink Csortos Szabolcs felvételei.

A Kontakt Elektro Kft. egy 38 éves családi vállalkozás, mely elsődlegesen ipari létesítmények és berendezések villamos-automatizálásával foglalkozik. Hirth Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója fontosnak tartotta, hogy a lehetőségeikhez mérten, a koronavírus járvány elleni küzdelemben segítsék az egészségügyi ellátást, ezért a COVID-19 kezelésének egyik legfontosabb eszközével ajándékozták meg a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályát.

A mintegy 3,5 millió forintértékű lélegeztetőgépet egy ezen a piacon ismert német cég gyártotta. Az Oxylog 3000 Plus típusú gép magas tudásszinttel, az egyik legszéleskörűbb lélegeztetési tulajdonságokkal rendelkezik, az invazív és nonvazív lélegeztetést is egyaránt biztosítani tudja. Alkalmas sürgősségi osztályokon, mentőautókban való használatra, vagy akár a helikoptereken is biztosítani tudja a biztonságos betegellátást.

Miseta Attila, a PTE rektora; Betlehem József, a PTE rektorhelyettese és Endrei Dóra, a PTE KK elnökhelyettese az ünnepélyes átadás keretében köszönte meg a cég nagylelkű felajánlását és segítőkészségét. Elhangzott, hogy a pécsi sürgősségin igen nagy jelentősége van minden egyes lélegeztetőgépnek, ugyanis több mint ötvenezer beteget látnak el ezen az osztályon évente, és a lélegeztetőgépek, melyek nagyon magas óraszámban üzemelnek, gyakorlatilag minden nap életeket mentenek.

Mint ismert, a Pécsi Tudományegyetem élharcosa volt a koronavírus elleni küzdelemnek, hiszen az elsők között állítottak fel Koronavírus Ellátó Központot, emellett a Szentágothai János Kutatóközpontban működő Virológiai Laboratóriumban határozták meg először hazánkban a vírus teljes genetikai kódját. A laboratóriumban napjainkban több mint 400 hatóanyagot vizsgálnak, melyek hatékonynak bizonyulhatnak a vírussal szemben.

Kitüntették a kancellárt

A Semmelweis-nap alkalmából tegnap az Emberi Erőforrások Minisztere Elismerő Oklevelét vette át Jenei Zoltán, aki több mint öt éven keresztül töltötte be a Pécsi Tudományegyetem kancellári pozícióját.

A PTE első kancellárja 2015. januártól dolgozott a Pécsi Tudományegyetemen, munkájáért tavaly februárban a Köz szolgálatáért érdemjel arany fokozat kitüntetésben is részesült. A többi tegnapi pécsi kitüntetettről idekattintva olvashatunk.

A távozó Jenei Zoltán kancellár munkájának köszönhető, a PTE oktatási, gyógyítási tevékenységéhez szükséges gazdálkodási környezet stabilizálása és jelentős szerepe volt abban, hogy a Modern Városok Program keretén belül zajló, közel 30 milliárd forintértékű infrastrukturális egyetemfejlesztés a sikeres befejezésénél tart. Az új kancellár kinevezéséig teljes jogkörrel a PTE informatikai igazgatója veszi át a kancellári feladatok ellátását.

Szóljon hozzá!