ZETApress

hírportál

Ezer alatti aktivitás

Egy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, vele 4077-re nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt egy-egy 75 és 86 éves krónikus nőbeteg, velük 565 főre emelkedett az áldozatok száma, 2516-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 996 fő, melyek 40%-a (396), az elhunytak 60%-a (340) és a gyógyultak 48%-a (1196) budapesti. 255 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a vírusportálon.

Megszűnhet az idősávunk

Várhatóan szerdán dönt a kormány a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávjáról – közölte az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tegnap délelőtti online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília úgy fogalmazott, a cél, hogy ezen a téren is visszaálljon az élet a megszokott kerékvágásba. Egyúttal megköszönte a lakosság türelmét.

Hétfőtől Budapesten is tartható a temetések és házasságkötések után családi rendezvény – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátéve: a kormányrendelet alapján a résztvevők száma nem haladhatja meg a 200 főt, és a védőtávolságot is be kell tartani. Ezek a rendezvények vendéglátó-üzletben és szálláshelyen is megtarthatók és a zeneszolgáltatás biztosítható megengedett.

Bevetési egység alakult

A járványügyi készenlét pillére lesz a járványügyi bevetési egység, mely egyfajta készenléti feladatot lát el, amelyhez az Operatív Törzs minden segítséget megad – mondta Lakatos Tibor, az Ügyeleti Központ vezetője a tegnap délutáni eligazításon. A rendőr ezredes rámutatott: azzal, hogy a védekezés új fázisába lépett, új szervezeti egységek és együttműködési formák is szükségesek, hogy felkészüljünk a járvány további támadására és továbbra is fenntarthassuk a hatékony védekezési képességünket. Az ideiglenesen működő szervezeti egység feladata, hogy szükség esetén gyorsan és azonnal tudjon reagálni, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnának új koronavírusos megbetegedéseket.

A hatfős egységet Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes vezeti, tagjai: Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fő-osztályvezetője, Cseh Krisztián, az országos kórház-főparancsnoki támogató törzs vezetője, Pápai György, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) orvosigazgatója, Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEKK) főigazgató-helyettese és Miklovich János, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának parancsnoka. A védekezésbe bevonhatják a területileg illetékes védelmi bizottságban részt vevő szervezetek kijelölt állományát, a területileg illetékes kórház-parancsnokokat és a vegyivédelmi zászlóaljat is.

A bevezetési egység vezetőjének a járványveszéllyel érintett területen, objektumnál, létesítménynél az értesítéstől számított hat órán belül meg kell jelennie, tájékozódnia kell a helyszíni állapotokról, létesítmény esetén pedig fel kell vennie a kapcsolatot az intézmény vezetőjével. Jogosult azonnali korlátozó intézkedések bevezetéséről dönteni. Látogatási tilalmat, kijárási tilalmat, területlezárást, kijárási korlátozást rendelhet el, illetve határozhat az egyéni védőeszközök felhasználásának rendjéről, az egészségügyi személyzet átrendeléséről, valamint fertőtlenítéseket is elrendelhet. Ki kell alakítania a helyszíni vezetési pontot, meg kell szerveznie az együttműködést, valamint rendszeresen tájékoztatnia kell az Ügyeleti Központot.

Az eligazítást követően Lakatos Tibor, valamint az eligazításon ugyancsak részt vevő Müller Cecília országos tisztifőorvos megtekintette a Teve utcai Rendőrpalota előtt felsorakoztatott védekezéshez használható speciálisan felszerelt gépjárműveket, melyek a Bevetési Egység rendelkezésére állnak.

Szóljon hozzá!