ZETApress

hírportál

Vakcina AstraZenecatól

Önköltségi áron látja el Európát a koronavírus elleni lehetséges vakcinával a Magyarországon is aktív AstraZeneca. Maximum 400 millió adagot biztosítanak az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett vakcinából – tudatta Bittner Péter, az Influence Media társalapítója.

Négyszázmillió adag, az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett COVID-19 elleni vakcina előállítását vállalja önköltségi áron a hazánkban is aktív AstraZeneca az Európai Vakcina Szövetségben (IVA) résztvevő országok lakosai számára, melynek kiszállítása 2020. év vége előtt megkezdődik – az erről szóló megállapodást tegnap írták alá.

A tegnap megkötött megállapodással az Európai Vakcina Szövetség (IVA) célja, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni vakcina elérhetőségét minden olyan európai ország számára, mely részt kíván venni a kezdeményezésben. Az IVA elkötelezett abban, hogy Európában mindenki méltányosan hozzáférhessen a leendő vakcinához.

Ennek érdekében az AstraZeneca számos párhuzamos lépést tesz világszerte: folyamatosan bővíti gyártási kapacitását, és nyitott más vállalatokkal is az együttműködésre annak érdekében, hogy – nyereség nélkül – még a pandémia ideje alatt biztosítsa a vakcinát az emberiség számára.

A vállalat az Európai Vakcina Szövetséggel most aláírt megállapodáshoz hasonló szerződést kötött korábban – 700 millió adag vakcináról – az Egyesült Királysággal, az Amerikai Egyesült Államokkal, a Járványkészültségi és Innovációs Koalícióval és a GAVI Vakcinák és Immunizálás Nemzetközi Szövetségével. Emellett az indiai Serum Institute-tal további egymilliárd adag utánpótlásáról egyezett meg, elsősorban az alacsony- és közép- jövedelmű országok számára. A teljes gyártási kapacitás ezzel jelenleg kétmilliárd adag vakcinát tesz ki.

Az Oxford Egyetem a múlt hónapban jelentette be az Egyesült Királyságban mintegy tízezer önkéntes felnőtt bevonásával zajló, AZD1222 II/III-as fázisú klinikai vizsgálat elindítását. További késői fázisú vizsgálatok indulnak el számos más országban is.

Az AstraZeneca elkötelezett a klinikai program gyors végrehajtásában, és gyártási kapacitásának bővítésében, önként vállalva a kockázatot arra az esetre is, ha az Oxfordi Egyemmel közösen fejlesztett vakcina mégsem működne.

A következő 3-5 hónapban a vállalat az új koronavírust semlegesítő antitestek felfedezésére irányuló globális kutatási erőfeszítéseit is felerősíti a betegség előre haladtának megelőzésére és kezelésére szolgáló klinikai vizsgálatokkal. Továbbá, a vállalat gyorsan elkezdte új és meglévő gyógyszereinek a fertőzés kezelését célzó, COVID-19 betegségben szenvedő betegekben történő tesztelését.

AZD1222

A ChAdOx1 nCoV-19, AZD1222 néven ismert, az Oxfordi Egyetem Jenner Intézete által, az Oxfordi Vakcina Csoporttal együttműködve kifejlesztett vakcina jelölt. A közönséges nátha (adenovírus) vírus gyengített verzióján alapuló replikáció-hibás csimpánz vírusvektort használja, amely a csimpánzokban fertőzést okoz és a SARS-CoV-2 fehérjetüske genetikai anyagát tartalmazza. A vakcinációt követően, megindul a felszíni fehérjetüske termelődése, amely beindítja az immunrendszer a COVID-19-cel szembeni védekezését, amennyiben a későbbiekben megfertőzné a szervezetet.

A rekombináns adenovírus vektor (ChAdOx1) egyszeri dózisban erős immunválasz kiváltására alkalmas, mivel nem replikálódik, ezért nem okoz fertőzést a vakcinált egyénben. A ChAdOx1 vírusból előállított vakcinát több mint 320-an kapták meg eddig, jól tolerálhatónak bizonyult, jóllehet átmeneti mellékhatásokat okozhat, úgy mint láz, influenza szerű tünetek, fejfájás vagy végtagfájdalom.

Az AstraZeneca

Az AstraZeneca egy nemzetközi innovatív gyógyszergyártó vállalat, amely vényköteles gyógyszerek kutatásával, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik elsősorban három terápiás területen: onkológia, szív- és érrendszeri, vese és metabolikus, valamint légúti és immunológiai betegségek vonatkozásában. A székhelye az angliai Cambridge-ben van, száznál több országban, köztük Magyarországon is jelen van innovatív gyógyszereivel és jelentős kutatás-fejlesztési aktivitással.

Szóljon hozzá!