ZETApress

hírportál

Négy beteget elvesztettünk

Mára újabb 11 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4064 főre nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt négy (egy-egy 43, 76 és 84 éves férfi meg egy 81 éves nő) krónikus beteg, velük 559 főre emelkedett az áldozatok száma, 2476-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1029 fő, melyek 40%-a (414), az elhunytak 60%-a (335) és a gyógyultak 48%-a (1178) budapesti. 283 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük húszan vannak lélegeztetőgépen. Az országos tisztifőorvos tegnaptól feloldotta a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt kórházi látogatási tilalmat.

Tegnapra 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4053 főre nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt egy-egy krónikus 66 éves férfi- és 83 éves nőbeteg, velük 555 főre emelkedett az áldozatok száma, 2447-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1051 fő, melyek 40%-a (421), az elhunytak 60%-a (331) és a gyógyultak 48%-a (1170) budapesti volt. 290 koronavírusos beteget ápoltak tegnap kórházakban, közülük húszan voltak lélegeztetőgépen.

Vigyázzunk a csatolmánnyal!

Nyomozást rendelt el a rendőrség, miután ismeretlenek az országos tisztifőorvos, valamint a Nemzeti Nép-egészségügyi Központ nevében elektronikus leveleket küldtek elsősorban egészségügyi, állami intézményekbe és cégekhez – jelentette be Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője az Operatív Törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján. Legközelebb hétfőn állnak a nyilvánosság elé.

Az ismeretlen levélküldők az e-mailekben ingyenes védőeszközt ígérnek, és egy csatolt űrlap kitöltésére akarják rávenni a címzetteket. Már a levél megfogalmazásának magyartalansága, hogy sem a formai, sem a tartalmi követelményeknek nem felel meg, önmagában gyanút kelthet, ezért senki se nyissa meg a levél csatolmányát! Kérte azt is, hogy a címzettek a levelet küldjék tovább a Nemzeti Kibervédelmi Intézet csirt@nki.gov.hu emailcímére, segítve ezzel a hatóságok munkáját.

Hétfőn újraindul az ellátás

Június 15-én hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett – jelentette be tegnap Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Ez a kórházak esetében azt jelenti, hogy a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80%-át újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20%-ot viszont továbbra is a Covid-betegek ellátására kell fenntartani!

Időkorlátozás nélkül újraindul a járóbeteg- és az alapellátás is hétfőtől, tehát megszűnik az óránkénti maximum négy beteg ellátását előíró rendelet. Továbbra is telefonon kell időpontot kérni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni a pre-triázst, a gyanús betegeket pedig PCR-teszttel kell kontrollálni, és segíteni kell a diagnózishoz jutást! Már csak azt nem értem, ha a negyedórás szabály megszűnik, a telefonon bejelentkezőket ezután 5-10 perces idősávokba fogják-e beosztani, hogy minél többet fogadjanak? Nem megy-e ez az ellátásuk rovására? A negyedórás szabályt évekkel ezelőtt – a vírustól függetlenül! – éppen azért vezették be, hogy az orvos kellő alapossággal ellássa betegét ahelyett, hogy mielőbb megszabaduljon tőle!

Amint az Országgyűlés kedden feloldja a veszélyhelyzetet, az egészségügyi dolgozók ugyanúgy utazhatnak külföldre, mint bármely magyar állampolgár – közölte a miniszter felidézve, hogy a járványveszély csökkenésével négy lépcsőben, kéthetes periódusokban indították újra az egészségügyi ellátást. Az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

Szóljon hozzá!