ZETApress

hírportál

Pécsi gyógyszerkutatás

Gyógyszerkincsünk kiaknázásának lehetőségei járvány idején fokozódnak. A koronavírus-járvány kitörésekor a kutatók azonnal megkezdték a lehetséges gyógyszerek keresését, az új, lehetséges hatóanyagok mellett már meglévő hatóanyagokat is tesztelnek, amik más betegségeknél már hatékonynak bizonyultak.

A márciusban alakult Koronavírus Kutatási Akciócsoport a más betegségeknél már sikeresen alkalmazott hatóanyagok vizsgálatára fókuszál. A kutatók úgynevezett repozícióval 30 olyan gyógyszer-molekulát választottak ki, mely az előzetes vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyulhatnak – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense. Fotónk Csortos Szabolcs felvétele.

Azért különösen fontosak a hatóanyag vizsgálatok, mert egyelőre nem áll rendelkezésre specifikus gyógyszer, a vakcina széleskörű elterjedése pedig kedvező esetben is legalább egy év. Addig a járványhelyzet leküzdésének fontos eszközei lehetnek a meglévő gyógyszerkincsek – erről számolt be prof. dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoportjának és a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője.

Az ismert gyógyszereknek eredeti alkalmazásától eltérő, új terápiás hasznosítása mind a betegek, mind az innovátorok számára számottevő előnyökkel jár. Az ismert hatóanyagok használata egy ilyen helyzetben sokkal kevesebb költséggel, rövidebb idővel és kisebb kockázattal jár, mint ami egy új hatóanyag bevezetése. Ebben az esetben ugyanis szinte azonnal megkezdhető a klinikai használat, hiszen ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazását már több évtizedes terápiás tapasztalat támasztja alá. Mindezen előnyöknek köszönhetően mára már a repozíció a gyógyszer-innováció egyik fontos stratégiai útjává vált.

Ehhez nem csupán a humán, hanem az állat-egészségügyi gyógyszerkincset is elemzik a szakemberek a hatásmód és egyéb tulajdonságok szempontjából, részben bioinformatikai módszerekkel, és a szokásos kutatói intuitív-kreatív megközelítéssel. Így több támadáspontú hatóanyagokhoz vagy egy támadáspontú hatóanyagokból képzett gyógyszer kombinációkhoz juthatnak, melyek különösen előnyös széles hatásspektrumú terápiás szereket eredményezhetnek.

A projekt keretében vizsgált hatóanyagokat három fő csoportba sorolták a szakemberek. Az első csoportba a közvetlen vírusellenes hatású szerek tartoznak, ezek a vírus gazdasejtbe való bejutását, a sejtben való sokszorozódását, vagy éppen a más sejtekbe jutását akadályozzák meg.

A második hatóanyagcsoportba a vírus és a gazdaszervezet kapcsolódását befolyásoló szereket sorolták. Olyan ismert és forgalomban levő hatóanyagokat választottak ki tesztelésre, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a fertőzőképes vírusok létrejöttét.

A harmadik csoportban olyan vegyületeket vettek számításba, amelyeknek az immunrendszer működését módosító és/vagy gyulladáscsökkentő hatásuk lehet COVID-19 fertőzött betegeken. Ezeknek a vegyületeknek a súlyos megbetegedések során jelentkező életveszélyes gyulladásos reakció, az ún. citokinvihar kivédésében, illetve enyhítésében lehet fontos szerepük.

Hogyan tovább? – A biológiai eredmények tükrében és a legújabb publikus adatok folyamatos feldolgozásával történik majd a következő jelölt-együttes kiválasztása. A kutatók reményei szerint a fent körvonalazott út követésével születő eredmények nemcsak gyarapítani fogják a COVID-19 fertőzés gyógyszer-terápiájára vonatkozó ismereteket, hanem közvetlenül is hozzá tudnak járulni új, hatásos gyógyszer-terápiák kidolgozásához. A kutatók ebben a témában írt bővebb, további részleteket érintő elemzése idekattintva található.

Szóljon hozzá!