ZETApress

hírportál

Ötszáznál több a halott

Újabb 22 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt újabb hat idős krónikus beteg, ezzel 505-re emelkedett az áldozatok száma, 1856-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1432 főre csökkent, melyek 41%-a (594), az elhunytak 60%-a (304) és a gyógyultak 49%-a (907) budapesti. 430 koronavírusost ápolnak kórházakban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen – olvastuk a vírusportálon.

Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését – jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. Orbán Balázs közölte: a kabinet a hétfői kormányülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, s ha a képviselők támogatják, akkor megszűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és véget ér a különleges jogrendi időszak.

A két törvényjavaslat közül az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezését és a veszélyhelyzet megszüntetését, a másik pedig az azzal összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazza. Terveik szerint erről az Országgyűlés két héten belül hozhat döntést, így a veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot június közepén megszűnhet.

Az átmeneti szabályokból az Operatív Törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést, az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása csak július elsejéig tart. Az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje. Az állami foglalkoztatottak – rendőrök, katonák és kormány-tisztviselők – külföldi utazási tilalma a törvény hatályba lépésével megszűnik, az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15 ezer forintra emelése viszont végleges.

1 hozzászólás

  1. Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt újabb négy krónikus beteg, ezzel 509 főre emelkedett az áldozatok száma, 1996-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent, melyek 42%-a (546), az elhunytak 60%-a (305) és a gyógyultak 48%-a (967) budapesti. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.