ZETApress

hírportál

Kevés az új fertőzött

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3756 főre nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt újabb öt idős krónikus beteg, mellyel 491 főre emelkedett az áldozatok száma, 1711-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1554 főre csökkent, melyek 42%-a (660), az elhunytak 60%-a (296) és a gyógyultak 49%-a (835) budapesti. A 430 kórházi ápoltból harmincan vannak lélegeztetőgépen – olvasható a vírusportálon.

Gyógyító vérplazma

Magyarország járványügyi szempontból nagyon jól teljesített és szakmai szempontból sem teljesített rosszul a koronavírus-járványban – jelentette ki tegnap a Dél-pesti Centrumkórház főigazgató-főorvosa az Operatív Törzs online tájékoztatóján.

Dr. Vályi-Nagy István elmondta, hogy Magyarországon az egymillió lakosra vetített halálozások száma sokkal kisebb, mint a fejlettebb nyugat-európai országokban. Kórházunk nagy eredményeket ért a súlyos és intenzív osztályra került koronavírus-betegek kezelésében, a világon az elsők között kezdtük el a vérplazma-terápia alkalmazását és az akár a páciens halálához is vezető immunológiai vihar elleni terápiát – tette hozzá Vályi-Nagy doktor.

Nem kell menni iskolába!

Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a fővárosi bölcsődék és óvodák szintén akkortól, míg a vidékik már mostantól térnek vissza a normális működési rendhez – mondta az EMMI köznevelésért felelős államtitkára a tegnapi tájékoztatón. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: az iskolákban a 2019/20-as tanév végéig, június 15-én hétfőig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik. Az óvodák és a bölcsődék kapcsán kiemelte: nem kötelező ezekbe bevinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson.

Ha az iskola és a pedagógusok szükségét látják, kiscsoportos konzultációt, egyéni felkészítést júniusban már tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért, felzárkóztató jelleggel az iskolákban. Június 16-tól 26-ig már a jövő tanévre lehet készülni. Erről az intézmények dönthetnek. Tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat, a kis csoportok létszámát pedig központilag nem határozták meg, azok a helyi adottságoknak megfelelően alakíthatók ki – mondta el Maruzsa államtitkár.

1 hozzászólás

  1. Megint 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3771-re nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt újabb nyolc idős krónikus beteg, ezzel 499 főre emelkedett az áldozatok száma, 1836-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1436 főre csökkent, melyek 41%-a (592), az elhunytak 60%-a (299) és a gyógyultak 49%-a (898) budapesti. 436 koronavírusos beteget ápolnak kórházainkban, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.