ZETApress

hírportál

Gyógyuló fertőzöttek

Újabb 37 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg, ezzel 476 főre nőtt az áldozatok száma, 1587-en pedig már meggyógyultak.

Az újabb 44-gyel az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent, melyek 44%-a (707 fő), az elhunytak 61%-a (290) és a gyógyultak 48%-a (757) budapesti. Az aktív fertőzöttek 1/3-a, 483 fő igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a vírusportálon.

A május 20-ai 43 új esetből 16-ot Budapestről jelentettek, Fejér megyéből kettőt, Hajdú-Bihar, Nógrád és Jász-Nagyunk-Szolnok megyéből egyet-egyet, Komárom megyéből nyolcat, Pest megyéből négyet és Zala megyéből tízet. A 16 fővárosi fertőzött közül négy az Óhegy utcai szociális otthon lakója, míg a Zala megyei tízből négyen a Külső-Kórház utcai szociális otthonból kerültek ki. Rajtuk kívül szintén Zala megyében találtak egy családot, ahol három embernél lett pozitív a teszt eredménye; minden esetben folyik a járványügyi vizsgálat – mondta az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs 21-ei online tájékoztatóján.

Megadják az oltásokat

Hétfőtől folytatódik a védőoltások beadása a 7. osztályos tanulóknak. A tavaszi kampányoltások közül a kötelező, Hepatitis-B vírus elleni vakcinából az őszi első adagot 98 ezer tanuló kapta meg, a másodikat azonban márciusban csak húszezer diáknak tudták beadni a járványügyi helyzet miatt. Az oltásból kimaradt diákoknak május 25-e és június 12-e között pótolják azt – mondta tegnap délben dr. Müller Cecília. Ugyanebben az időszakban kapja meg a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltás áprilisban elmaradt második részletét az a mintegy 41 ezer hetedikes lány, akinek a szülei igényelték az oltást. Az oltási kampány során is fokozottan ügyelnek a járványügyi szabályok betartására, ezért a tanulók időpontra érkezzenek majd!

Szóljon hozzá!