ZETApress

hírportál

Megint hat halott volt

Újabb 37 honfitársunknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3417 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg, mellyel 442 főre emelkedett az áldozatok száma, 1287-en pedig már meggyógyultak – olvasható a vírusportálon.

Az aktív fertőzöttek száma a tegnapi 1775-ről 1688 főre csökkent, melyek 58%-a (974), az elhunytak 79%-a (347) és a gyógyultak 60%-a (775) fővárosi vagy Pest megyei. 614 koronavírusos beteget ápolnak kórházainkban, közülük 46-en vannak lélegeztetőgépen.

A vidéki nyitás eddig nem okozott többletfertőződést, de ki kell várni a 14 napos lappangási időt, hogy ezt nyugodtan ki lehessen jelenteni! Csökkent a kórházban ápoltak száma, a 3380 igazolt fertőzött 23 százaléka (787) pedig idős-otthon lakója – mondta Müller Cecília az Operatív Törzs tegnap déli sajtótájékoztatóján megjegyezve, hogy minden 4. fertőzött idősek otthonaiban él, és ugyanilyen az idős-otthonokban éltek aránya az elhunytak között is.

Az országos tisztifőorvosnő arra is utalt, hogy a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, 45 kórházi osztályon jelent meg a vírus. Ezek zárlat alá kerültek és nem fogadnak új betegeket. Zala megyében két idős-otthonban vannak fertőzöttek: a 428 fős Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben 43 gondozottnak és 12 gondozónak lett pozitív a vírustesztje, 30 gondozott került kórházba, közülük egy elhunyt. A 100 embert ellátó Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthonában 38 gondozott és 13 gondozó vált fertőzötté, és a 23 kórházi ápoltjuk közül hármat elvesztettünk.

Hétfőtől már Pest megye is vidék lesz!

A Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a Kormány – mondta el Gulyás Gergely a tegnap délelőtti kormányinfón. A vidéki enyhítések között említtette, hogy a megyékben a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására.

A kancelláriaminiszter közölte, hogy hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket. Jelezte, a védőtávolság betartásáról a nap folyamán várhatóan megjelenő rendelet rendelkezik. Június elsejétől maximum 200 főig vidéken megrendezhetők lesznek az esküvők, lagzik, ahol a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani! Június 1-jén Pünkösd hétfőig iskolai oktatás biztosan nem lesz, a nyári napközis táborokat meg lehet tartani, az ott-alvósokról két hét múlva döntenek!

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését is. A Kormány azt kérte a fő-polgármestertől és a kerületi polgármesterektől, hogy 15 óráig nyilvánítsanak véleményét arról, milyen döntést hozzanak. Ezután a kormány virológusokkal egyeztet, majd az Operatív Törzs dönt arról, milyen új szabályok lépjenek életbe a fővárosban. Sok fővárosi polgármester egyértelműen véleményt nyilvánított. Karácsony Gergely levelét megkapták és túllépve annak sajátos stílusán úgy látják, hogy a fő-polgármesternek nincs határozott álláspontja. A döntés felelősségét viszont a Kormány vállalja! – jegyezte meg a miniszter.

A főpolgármester délutáni Facebook-bejegyzésében úgy reagált druszája szövegére, hogy amikor erről Budapest Restart – javaslatok a főváros felelős újranyitása címmel írt programot, annak melyik szavát nem értették? – A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb? – fogalmazott a városvezető.

Autómentes hétvége a pesti rakparton

Budapest újranyitása érdekében már ezen a hétvégén elkezdik megvalósítani a Budapest Restart program egyik fontos elemét, azaz átadják a hétvégére a gyalogosoknak a rakpartot – jelentette be Karácsony Gergely a tegnap délutáni online sajtótájékoztatóján. A kiindulópontként meghozandó intézkedések célja, hogy a zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsék. A Margitsziget és az Óbudai-sziget az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz. Megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen kell elindítani a nyitást a fővárosban! Napirenden van a játszóterek és sportpályák megnyitása is, folyik erről az egyeztetés a kerületi polgármesterekkel.

Szóljon hozzá!