ZETApress

hírportál

Kevesebben fertőződtek

Mára csak 21 újabb honfitársunknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg, ezzel 421 főre emelkedett az elhunytak száma, 958-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma a tegnapi 1917-ről 1905 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 61%-a (1158), az elhunytak 79%-a (331) és a gyógyultak 56%-a (536) budapesti vagy Pest megyei. 782 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük 42-en vannak lélegeztetőgépen. Ma reggelre százra nőtt az idős-otthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma, így nagyjából minden negyedik elhunyt idős-otthoni volt. A 100 elhunytból 74 fő budapesti idős-otthon, közülük 65 fő a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idős-otthon lakója volt. A legfertőzöttebb idős-otthon a Pesti úti, ahol már 42 az elhunytak száma és 305 lakónál igazoltak koronavírus-fertőzést.

Megfertőzött mentősök

Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget – mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az Operatív Törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján, ahová a Markó utcai mentősünnepről érkezett.

Csató Gábor a Mentők Napján kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni. A koronavírus-járvány miatt országszerte megnövelték mentőkapacitásukat, megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba.

A mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg – mondta hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban 400-nál több új mentőautó állt szolgálatba, az elmúlt órákban is negyvennél több új mentőautót kaptak.

Munkánk eredményességét az alapozta meg, hogy már a járvány kezdetekor 8500 bajtársunk egy emberként fejezte ki tettrekészségét a vírus elleni küzdelemben – fogalmazott hozzátéve: az OMSZ 50 mentőautót különített el a Covid-19 gyanús, illetve igazoltan fertőzött betegek szállítására, emellett 17 határállomáson 315 ezer ember ellenőrzését végezték el. A mentők a szűrővizsgálatok végzése mellett a háziorvosok és az orvosi ügyeletek számára már több mint 5500 doboz sebészi és majdnem húszezer FFP-maszkot osztottak ki.

Bértámogatás problémamegoldásra

Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatásra vonatkozó igények száma, ami azt mutatja, hogy a cégek és a munkavállalók alkalmas eszköznek tartják ezt a válság okozta átmeneti problémák megoldására – közölte a miniszter-helyettes az online sajtótájékoztatón. Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára elmondta: a pénteki adatok szerint 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozója részére a kormányzati bértámogatást. A kormányhivatalok rendkívül gyorsan, nyolc munkanapon belül döntenek az igénylésekről.

Elektronikusan is ellenőriznek

336-ra nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló, hatósági házi karanténban levők száma – közölte az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa a tegnapi online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az elmúlt 24 órában 965 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így vasárnap 10.356 ilyen intézkedés van érvényben. Szombaton a helyszíni ellenőrzések során 41 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben szombaton 564 esetben intézkedtek, ebből 340-en figyelmeztetést, 124-en helyszíni bírságot kaptak, 99 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök. Március 28-a óta ellenőrzik a kijárási korlátozások betartását, azóta 48.218 intézkedésre volt szükség.

Karácsonyi kérdőjelek

Arra a sajtókérdésre, hogy átadja-e az Operatív Törzs a fővárosnak azokat a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat, amelyeket Karácsony Gergely csütörtökön kért, az alezredes elmondta, hogy egyelőre nem érkezett még hozzájuk ilyen megkeresés. Magam sem értem, miért van szüksége a fő-polgármesternek a kerületekre bontott adatokra? Csak nem akar a fertőzöttebb helyeken vörös zónát létrehozni kijárási, lakhely-elhagyási tilalommal? Hét közepén még azon kesergett, hogy a területileg eltérő országos szabályozás miatt miért nem fürödhetnek a budapestiek a Balatonban! Most vajon mit tervez most? Csak nem a hajléktalanokat akarja vinni a kevésbé fertőzött kerületekbe?

Szóljon hozzá!