ZETApress

hírportál

Ötven főt lélegeztetnek

Újabb ötven honfitársunknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb nyolc idős krónikus beteg, ezzel 413 főre emelkedett az áldozatok száma, 933-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1917 fő – olvasható a vírusportálon.

Az aktív fertőzöttek 62%-a (1172), az elhunytak 79%-a (326), a gyógyultak 54%-a (513) budapesti vagy Pest megyei. 812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük ötvenen vannak lélegeztetőgépen. 98-ra nőtt az idős-otthonokban koronavírus-fertőzéssel elhunyt gondozottak száma, ebből 42 a Pesti úti idős-otthon lakója.

Szlávik János az Operatív Törzs tegnapi tájékoztatóján elmondta, hogy enyhe tünetekkel a betegek jellemzően 1-2 hét alatt meggyógyulnak, ugyanakkor akik súlyos tünetekkel kerülnek kórházba, sokszor ott töltenek 3-4 hetet, vagy még is több időt. A fertőzöttek a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhetnek és a tünetek megjelenésétől számított 5-6 napig a legerősebb a fertőzés valószínűsége.

Továbbra is kérdéses, hogy mikorra lesz védőoltás, egyesek ezt idén őszre, télre, mások csak a jövő tavaszra vizionálják. Lehet viszont, hogy a védőoltás már elkészült, de nagyon hosszú időnek kell eltelnie, hogy azt biztonsággal alkalmazni tudják – mondta el a Szent László Kórház Infektológiai Osztály főorvosa.

Szóljon hozzá!