ZETApress

hírportál

Sokan kerültek gépre

Az elmúlt 24 órában 3178-ra emelkedett a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Jó hír, hogy csak 28 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, szomorú viszont, hogy a tegnapi ötvenről 74-re nőtt a lélegeztetőgépen kezeltek száma.

Sajnos újabb 9 idős krónikus beteg hunyt el, ezzel 392-re emelkedett az áldozatok száma, 865-en viszont már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő, közülük 1132 beteget ápolnak kórházakban. Az aktív fertőzöttek 62%-a (1199), az elhunytak 79%-a (310) és a gyógyultak 54%-a (463 fő) budapesti vagy Pest megyei. A Pesti úti idős-otthon fertőzött 26 ápolójából és 303 ápoltjából 41-re nőtt az elhunytak és hatvanra a gyógyultak száma.

Nincs lezárva Budapest és Pest megye – mondta el a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, de azt kérik a budapestiektől és a Pest megyeiektől, hogy a Központi Régiót elhagyva is tartsák be a védelmi intézkedéseket. Az elmúlt hosszú hétvégén Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő még az mondta, hogy tilos a fővárosiaknak a vidéki nyaralóikba utazni és ott aludni, de ezt ő sem gondolhatta komolyan.

A héten megváltozott a főpolgármester álláspontja: Karácsony Gergely úgy gondolja, hogy Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása! A Miniszterelnökség vezetője elmondta: ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra – szigorú menetrend szerint és a védelmi intézkedések mellett – az élet Budapesten.

A felszabadított kórházi ágyak ismételt szolgálatba állításáról a miniszter közölte: erről megjelent egy rendelet. Először az alapellátást és a járóbeteg-ellátást szeretnék visszaállítani, ez a héten meg is kezdődött, és sokan igénybe is vették. Az EMMI mindig pontos tájékoztatást fog adni, hogy milyen ellátásforma érhető el, a cél, hogy a normális rend minél előbb helyreálljon! A koronavírus-válság viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az aktív kórházi ágyak jelentős részét kizárólag rehabilitációra használták, amely helytelen gyakorlat. Meg kell vizsgálni, mit lehet tenni a rehabilitációra szolgáló ágyak számának növeléséért!

Több kerületben problémás a rendelések újraindítása, mert nem adja vissza a kormány azt a hetven szakembert – asszisztenseket, diplomás ápolókat, diabetológiai és fül-orr-gégészeti szakápolókat -, akiket a Korányiba helyeztek át korábban a koronavírusos betegek ápolására – írta laptársunk és példaként a II, III, V, VI, IX, XIV és XVIII. kerületi szakrendelőket említi. Nem kell fejszámoló-művészet ahhoz, hogy a 70 dolgozót hétfelé osztva kerületenként 10-10 főt kapjunk, amely már nem is olyan nagy szám!

Szóljon hozzá!