ZETApress

hírportál

Átfogó program indul az egészségmegőrzésért

Béres Egészség Hungarikum Program néven átfogó, nemzeti egészségmegőrző és betegségmegelőző program indul. Sokszor ismételt statisztikák igazolják, hogy ma az egészségtelenség Hungarikum. A program célja, hogy Magyarország Európa egyik legegészségesebb nemzetévé váljon. A TNS Hungary által első ízben összeállított Béres Egészség Hungarikum index a lehetséges 100-ból jelenleg 59 ponton áll. Nem gondolkozunk tudatosan az egészségünkről, keveset teszünk érte, mégis jobban vagyunk, mint a társadalom.

A magyar lakosság születéskor várható élettartama 1960 óta csak az OECD tagországok átlagának mintegy harmadával nőtt. A várható élettartam terén Magyarország az 51 európai ország között a 39. helyet foglalja el. A KSH adatai szerint 2005-ben egy magyar férfi átlag 68,6 évet élt, míg egy nő 76,9 évet. Ugyanezek a mutatók az Európai Unió 25 tagállama tekintetében 75,8 év és 81,9 év. Az OECD országok között vezető helyen maradtunk a férfiak korai halálozásában, valamint az élmezőnyben a csecsemőhalandóságban is. A régióban nálunk halnak meg legtöbben rákos megbetegedésben. Minden százezer lakosból 240-en.

Egészség index 2007: tehetnénk az egészségünkért, de nem teszünk

A Béres Egészség Hungarikum Index 100 pontos skálán méri a magyar lakosság egészségtudatát több témakörben. A 63 pontot mutató Információs Index közepes tájékozottságot mutat az egészség témakörében. A válaszadók 27%-a szerint napi fél órát kell sportolni az egészségünkért, de ez 23% szerint fizikai munkával helyettesíthető. 56% még sosem hallott a testtömeg-indexről. Az 55 ponton álló Egészségtudatosság Index azt mutatja: nem gondolkodunk tudatosan az egészségünkről. A válaszadók csupán 41%-ának fontos, hogy a lehető legegészségesebben éljen, kevesebb, mint egyharmaduk próbálja aktívan megőrizni az egészségét.

A diskurzus a kórházi ellátás körül folyik, holott többségünknek el sem kellene jutni oda. A Béres Egészség Hungarikum Programmal az a célunk, hogy tudatosítsuk az emberekben, mit tehetnek az egészségük megőrzése érdekében,? ? mondta Dr. Béres József, aki a hamarosan megalakuló Béres Egészség Hungarikum Alapítvány kuratóriumi elnökeként áll a kezdeményezés élére. ?Nemzeti egészségmozgalmat szeretnénk ma indítani, amely egy nyitott platform mindazoknak, akik tenni akarnak azért, hogy a magyar egészség büszkeségünk, valódi Hungarikum lehessen.? ? tette hozzá Dr. Béres.

Béres Egészség Hungarikum Programból mozgalom

Az egészség nemzeti érték. Megőrzése által nemcsak tovább élhetünk, hanem aktívabban, munkaképesebben, boldogabban, teljesebb családokban tehetjük ezt. Demográfiailag is kulcsfontosságú, hogy a fogyatkozó népesség egészségesebb és munkaerő piaci értelemben is aktívabb maradjon, nem is beszélve az egészség pozitív költségvetési hatásairól. 2003-ban az egészségügyi kiadások a GDP 7,8%-át tették ki. Ez még mindig a 8,8%-os OECD átlag alatt marad. A TNS Hungary kutatása alapján azonban a megkérdezettek 47%-a egyetért azzal, hogy az egészség megőrzéséért az egyén a felelős.

Terítékre kerül, hogy tehetünk-e és hogyan a magyar népbetegségnek számító daganatos megbetegedések, szív-, és vérkeringési betegségek, a csontritkulás vagy az immunrendszer egyes megbetegedései megelőzéséért. Összefogást indítanak az önkormányzatokkal a lakosság minél közvetlenebb tájékoztatása és cselekvésre szólítása érdekében. A Magyar Egészségügy Napján pedig társadalmi kerekasztalt kezdeményeznek az egészségmegőrzés meghatározó szakmai, politikai és társadalmi szereplőinek bevonásával. Ennek célja azon teendők széles körű egyeztetése, amelyek elvezethetnek a magyar egészség Hungarikummá válásához.

Szóljon hozzá!