ZETApress

hírportál

Regenerálódás Infrasalonban

Hogyan erősíthetjük magunkat testileg-lelkileg? – Ebben a felfokozott időszakban különösen fontossá válik, hogy megerősítsük immunrendszerünk, feltöltsük a szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és az érzelmi, pszichikai világunkat is rendbe tegyük.

A hetekig tartó, minimális mozgástérrel nehezített bezártság testi, lelki és mentális egyensúlyunk elvesztését hozza magával. Sajnos ilyenkor úrrá lehet rajtunk a kabinláz, ami egy időszakos dolog lenne elméletileg, ezért is szokták szezonális depressziónak nevezni. Most azonban a koronavírus miatt, a tél beköszönte helyett tavasszal keserítheti meg az életünket. De hogyan is tudjuk leküzdeni a nem mindennapi helyzetből fakadó levertséget?

Mudra Ágnes, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző ad tanácsot arról, milyen módon kapjunk újult erőre, és kanyarodjunk vissza szépen, fokozatosan a hétköznapi életbe, a saját rendszerünkbe. – Mit tegyünk, hogy visszatérjünk önmagunkhoz, frissebbek, energikusabbak legyünk? – kérdezte Sárréti Anita.

M.Á: Nagyon fontos a napfény és friss levegő ilyenkor tavasszal. Ebben a helyzetben pedig még inkább indokoltabbá válik, és ki kell használnunk a levegőn tartózkodás minden percét! Ez nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is feltölt. Engedélyezve van az egészségügyi séta, használjuk ki! A sport pedig remek feszültséglevezető, keretet is adhat a mindennapoknak, és az alakunkat is megőrizhetjük a mozgással. Alakítsunk ki egy napi rutint, aminek az is része, hogy nem pizsamában flangálunk egész nap, hanem felöltözünk. Alkalmazzunk stresszoldó technikákat, olvassunk sokat, akár önfejlesztő könyveket. Úgy látom, hogy a lakás vagy a kert újragondolását nem is kell mondani, hiszen most a környezetünket kezdtük el takarítani, csinosítgatni. Érezzük jól magunkat a lakásunkban, most van időnk rendet teremteni! Tartsunk sorozatmaratont, játsszunk együtt – társasjátékot, videó-játékot, mindegy melyiket, de lényeges, hogy ne vesszünk rajta össze! Ami talán az egyik legkiemelkedőbb tanács pedig, hogy ragaszkodjunk a saját kis én-időnkhöz, ilyenkor felértékelődik ez! Még ha szeretett családunkkal össze is vagyunk zárva, igenis jár nekünk, hogy saját magunkkal foglalkozzunk! Kerüljünk ki ebből a helyzetből egy magasabb rendű énnel!

Hogyan készítsük fel szervezetünket az életmódváltásra?

M.Á: Tavasszal fáradékonyabbnak, enerváltabbnak érezhetjük magunkat, ami nagyon sok esetben a legyengült immunrendszerre, a kiürült vitamin-raktárakra utal. Ilyenkor le kell győznünk önmagunkat, meg kell erősíteni szervezetünket, főleg ebben a vírusos időszakban. Kiemelten fontos például a D-vitamin, ami a legújabb kutatások szerint inkább hormon mint vitamin. Vitaminpótlásnál kifejezetten figyelnünk kell arra, hogy nem minden vitamin oldódik vízben, vannak zsírban oldódók, így különösen fontos a minőségi zsírbevitel is.

Mit együnk, igyunk, hogy újult erőre kapjunk?

M.Á: Mindenképpen minőségi, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, hogy optimális mennyiségben vigyünk be vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ezek segítik egymás felszívódását, és így tud megfelelően megerősödni a szervezetünk. Az ilyenkor szokásos közhelyek pedig most is igazak: kerüljük a cukrot, a finomított lisztet, az alkoholt, és mondjunk igent a friss zöldségre, gyümölcsre, csirkére, halra és olajos magvakra.

Hogyan és miért méregtelenítsünk ebben az időszakban?

M.Á: Az elfogyasztott tartósított élelmiszerek által lerakódott méreganyagok, a mozgáshiányos életmód következtében nehezebben távoznak a szervezetünkből. Így amikor már több kedvünk van sportolni, ajánlatos ezen méreganyagoktól egy tisztítókúra vagy méregtelenítés által megszabadulni. Ilyenkor lúgos folyadékok; vizek, teák, illetve magas rost tartalmú élelmiszerek; zöldségek, gyümölcsök fogyasztása ajánlott. Ellenben kerüljük az előbb felsorolt élelmiszerek cukros, zsíros vagy egyéb adalékanyagos hígítását az ízfokozás érdekében. Zsírok helyett inkább növényi olajokat használjunk, úgymint olíva-, tökmag- vagy kenderolaj. Ezen élelmiszerek munkáját pedig megkönnyíthetjük, ha elkezdünk sportolni, ami gyorsítja az anyagcserét. Vagy tovább fokozva a hatást, ha olyan sportot választunk, ami nem szabadtéri, hanem beltéri, nagy izzadással járó sport, ezzel felturbózva a méreganyagok távozását a szervezetből. Természetesen ilyen edzés esetén mindig ügyeljünk a fokozott folyadékpótlásra, illetve arra, hogy az ilyenkor elfogyasztott folyadékmennyiség nem számít bele a 20 testsúly-kilogramm/liter szerinti folyadékbeviteli minimumba.

Van még egyéb hatása is a tavasszal elkezdett sportoknak?

M.Á: Természetesen! A fent említett méregtelenítésen kívül, a szervezetünk sportolásra adott reakcióként erősíti keringésünket, csontjainkat, immunrendszerünket, illetve a levertség leküzdésében is hatékony segítség lehet, hiszen a sportolás hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, ami a jó közérzetért felelős.

A tavasszal oly divatos 1-2 hetes, kicsit kíméletlenebb, egyoldalúbb méregtelenítő kúrák segítségével fel tudjuk gyorsítani a folyamatokat? Érdemes használni őket?

M.Á: Nem. Szervezetünk egy nagyon pontosan megtervezett és felépített gépezet. A drasztikus, sokszor egyoldalú hatásokra természetesen reagál, hiszen hiányállapot lép fel, és a szervezet túlélő módba kapcsol. Így igen, rögtön lesz eredménye, de sosem hosszútávú. Ha a szervezetünket szépen, lassan vezetjük rá egy újfajta táplálkozás, egy újfajta életmód felé – beleérte ebbe a sportot is! – igaz, hogy lassabb, de sokkal tartósabb eredményt fogunk elérni. Így önmagunkat sem kell kínozni, és az eredmény is nagy eséllyel lesz tartós.

Van még valamilyen egyéb praktika, amivel fokozhatjuk a méregtelenítést?

M.Á: Természetesen igen, a fent említett magas izzadással járó edzés – pl: infralámpás edzések – után vagy akár napindítónak, a zuhanyzást is használhatjuk erre váltogatva a hideg – meleg vizet. A meleg víz hatására kitágulnak a pórusok, amelyek a hideg víz hatására összeszűkülnek, így serkentjük a nyirokrendszer működését, és elősegítjük a salakanyagok távozását. Nem mellesleg az immunrendszerünket is turbósítjuk vele.

Összefoglalva: akár életmódváltásról, akár sportról vagy méregtelenítésről legyen szó, kerüljük a drasztikus dolgokat! Szépen, fokozatosan vezessük be az életünkbe, így ugyan lassan, de sokkal tartósabb eredményt érhetünk el, ami a hosszútávú egészségünket és jó közérzetünket szolgálja! További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!