ZETApress

hírportál

Időpontot telefonon!

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás – jelentette be az emberi erőforrások minisztere délelőtt az M1 Hírcsatornán.

Kásler Miklós kiemelte: az a fő-szabály, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra, óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség, és minden beteg és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget.

Mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Reménykeltőek úgy a vérplazma-terápiás kezelések, mint a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák. Mindkét esetben 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el a terápiás kísérletek a megfelelő engedélyek birtokában.

Vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. A múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota konszolidálódott, lekerült a lélegeztetőgépről és minden remény megvan arra, hogy elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat.

A másik terápiás forma egy gyógyszeres kezelés, mely a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus az alsó-felső légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát.

Ebben az esetben a tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is. Ezt már négy betegnél alkalmazták Magyarországon, ezzel elkerülték, hogy kritikus állapotba kerüljön; a már súlyos állapotban lévőknél mérsékelni lehetett a citokonvihart a szervezetben.

Eddig két súlyos, lélegeztetőgépen lévő orvos kapta meg a terápiát. Egyiküket már felébresztették, jól van, másikuk is várhatóan ma vagy pár nap múlva kerülhet le a lélegeztetőgépről. Mindkét terápiás forma életmentőnek bizonyult, mindkét innovatív terápia reménykeltő.

A Dél-pesti Centrumkórházban a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik. A járvány kapcsán a magyar orvostudomány megmozdult, a szakemberek saját profiljuknak megfelelően dolgoznak és hősiesen küzdenek a járvány ellen a betegeik érdekében – mondta el Kásler professzor.

Szóljon hozzá!