ZETApress

hírportál

Mától érettségik

Újabb 37 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3035-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős beteg, ezzel 351-re emelkedett az elhunytak száma, 630-an pedig már meggyógyultak. A 2054 aktív fertőzött 63%-a (1290), az elhunytak 79%-a (276) és a gyógyultak 51%-a (319) Központi régióbeli.

A 3 napos hosszú hétvégén 172-en betegedtek meg. 1027 beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. A TOP3-ban Budapest 1484, Pest 401, Fejér megye 304 fertőzöttel áll az élen, míg a “megyék versenyét” Heves és Tolna (17-17), továbbá Békés (16) mögött Vas megye zárja 14 fertőzöttel. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A védekezés 1. szakasza – az egészségügy felkészítése – ezennel véget ért.

A ma 09 órakor kezdődő vizsgahelyek folyosóin és közösségi helyiségekben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés – tudtuk meg az Operatív Törzs tegnap délelőtti online tájékoztatóján. A védekezést megszervezték, az ehhez szükséges maszkok, fertőtlenítőszerek kiszállítása megtörtént, az épületeket kitakarították, ellenőrizték a mosdók, közösségi területek felszereltségét.

Az intézményekben az érettségi alatt folyamatosan betartják a higiéniás intézkedéseket, takarítanak, az épületek kapuit, ajtóit kitámasztják, a vizsga nyitott ablakok és szellőztetés mellett zajlik. A vizsgák alatt legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár hozzátéve: a vizsgabeosztás elkészült, az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették. Nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán, ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. Bárki, akár hétfőn reggel is eldönthet, hogy a vizsgát későbbre halasztja!

A sorozatfüggő követőink megnyugtatására tisztelettel tájékoztatom önöket, hogy főszereplőnket, az országos tisztifőorvos asszonyt csak szombat-vasárnap kellett nélkülözniük. Hétfőtől – ha úgy tetszik az Operatív Törzs új évadától – dr. Müller Cecília visszatér a képernyőkre – fejezte be a tegnapi online tájékoztatót Gál Kristóf rendőr alezredes, az ORFK szóvivője.

Szóljon hozzá!