ZETApress

hírportál

Játék a számokkal

Újabb 56 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2998 főre nőtt a hazánkban beazonosított esetek száma. Elhunyt újabb öt idős krónikus beteg, ezzel 340 főre nőtt az elhunytak száma. Jó hír viszont, hogy már 629-en meggyógyultak!

A 2029 élő fertőzöttből 1005-öt ápolnak kórházainkban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt kórházaink felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték szabad ágykapacitásaikat – olvastuk a vírusportálon.

Az eddig beazonosított betegek 11,39%-a hunyt el, 20,98%-a pedig meggyógyult. A további 67,63% sorsa egyelőre ismeretlen: felépülhet, de meg is halhat, ezért a százalékos értékelések ma még felesleges hatáskeltések. Pontos arányokat csak a járvány lecsengése után mondhatunk. Mivel ma még se oltás se gyógyszer nincs a vírus ellen, így csak tüneti kezelések alkalmazhatók!

Kell-e ennyi üres ágy?

Felesleges volt a harmincezer ágy kiürítése, ha csak ezer ágyon fekszik vírusfertőzött – mondják ellenzéki körökben. Elég lett volna csak 3-4 ezer, amit aztán később, ha szükséges, tízezerre lehetett volna emelni! – bölcselkednek egyesek. Elsőre tán igaznak is tűnhet, de itt másról van szó: a kiürített sok-sok ezer ággyal a vírus terjedését igyekeztek meggátolni az illetékesek.

A vírus zárt közösségekben terjed, elég csak a Pesti úti idősek otthonára vagy a tatabányai megyei kórházra gondolni. Oda is úgy került be a vírus, hogy valaki tünetmentesen behurcolta. Ha ezeken az üres ágyakon is feküdtek volna, ők is, meg a gyógyítóik is könnyen megfertőződhettek volna! A nem sürgős műtétek halasztásával is ezt akarták elkerülni. A jövő héttől is csak az egynapos műtéteket fogják elkezdeni azért, hogy a friss műtöttek otthon, a saját környezetükben lábadozzanak!

Sajnos több idős, ápolásra szoruló beteget is hazaküldtek – panaszolták rokonaik, pedig ezzel is őket védték az esetleges kórházi fertőzéstől. Mivel a hozzátartozóik zöme most vagy munkanélkülivé vált vagy otthonról dolgozik, az ápolásukat is könnyebben megoldhatják. Nem értünk az ápoláshoz, nem vagyunk képzett egészségügyi dolgozók – mondják a rokonok, pedig a papát-mamát ugyanúgy kell etetni-itatni-fürdetni, ahogy mi is eszünk-iszunk-fürdünk! Ezt a munkát a kórházban is a segédápolók végzik, akkor mi miért ne tudnánk a rokonainkkal is megtenni? Persze mindig könnyebb volt másokra mutogatni!

Szóljon hozzá!