ZETApress

hírportál

Újabb tucatnyi halott

Újabb 79 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2942-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg, így már 335 fő hunyt el. 625-en már meggyógyultak, 1008 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

A betegek számának növekedése miatt kórházaink felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A Pesti úti idős-otthon koronavírussal fertőzött lakói közül újabb 4 elhunyt, így már 38-ra emelkedett az ottani áldozatok száma – olvasható a vírusportálon.

Világszerte 3.344.099-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 238.663, a meggyógyultaké pedig 1.053.342 volt a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint ma reggel. Tegnap ilyenkor még 3.257.520 volt a fertőzöttek száma, a halottaké 233.405, a gyógyultaké pedig 1.014.809 volt 187 országban. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert több országban is többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a számontartás kritériumai is különböznek. A WHO március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Sok a szabálysértő

Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, az egészségügyi ellátás újraindítására vonatkozó kérdésekre a hétfői tájékoztatón válaszolnak. Sokan szegték meg tegnap a hatósági házi karantént – közölte az Operatív Törzs Ügyeleti Központ munkatársa a délelőtti online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: május elsején 59 szabályszegés volt, melynek több mint fele Bács-Kiskun megyében. Példaként említette, hogy egy vaskúti tanyán külföldi vendégmunkások csoportosan szegték meg a szabályokat.

A több mint egy hónapja hatályban lévő kijárási korlátozások szabályait hétvégén többen szegik meg. Pénteken 1730 rendőri intézkedés volt emiatt, ebből 844 végződött figyelmeztetéssel, 487 helyszíni bírsággal, 399 esetben pedig feljelentést tettek. Március 28-a óta összesen 42.393 rendőri intézkedés történt a szabályszegések miatt. Pénteken 1145 esetben rendeltek el újabb hatósági házi karantént, így jelenleg 10.754 van érvényben.

A 65 év felettiek továbbra is csak 09 és 12 óra között látogathatják a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben felsorolt üzleteket; amelyek nem szerepelnek ebben a felsorolásban, oda bármikor bemehetnek. Azt kérik azonban a legveszélyeztetettebbnek tartott korosztályba tartozóktól, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat! Az erre vonatkozó Kormányrendelet szerint lehet tartani sportedzéseket akkor is, ha egy korábbi jogszabály ettől eltérően rendelkezik.

Azok az ingázók mentesülnek a hatósági házi karantén alól, akik munkavégzés vagy iskolalátogatás miatt utaznak valamelyik szomszédos országba. Ha orvosi kezelésre utazna valaki egy szomszédos államba, mentesülhet a hatósági házi karantén alól, ha egyéni méltányosságot kér az országos rendőr-főkapitány rendészeti helyettesétől. A 4-én hétfőtől változó szabályok esetében újra elmondta: a Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, és aki ezt megszegi, szabálysértést követ el. Nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket!

Gyűlnek a vérplazma-donorok

Egyre több potenciális vérplazma-donor jelentkezik – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a mai online sajtótájékoztatón. Vályi-Nagy István közölte: az országos tisztifőorvos körülbelül háromszáz lehetséges donort értesített levélben, arra biztatva őket, hogy váljanak vérplazma-donorrá.

Mivel a koronavírus ellen sem specifikus gyógymód, sem védőoltás nincs még, klinikai vizsgálatban tervszerűen felépítve kísérletes terápiákat kezdtek el. Ilyen a betegségből felgyógyultak vérplazmájának felhasználása is. Egy részüknek ugyanis megfelelő immunválaszuk van a koronavírus ellen, és a vérplazmájukat olyanoknak is be lehet adni, akikben nincsenek megfelelő ellenanyagok.

A koronavírus-fertőzött betegek vérplazma-kezelésével kapcsolatban nagyon optimisták, a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást. A levett vérplazma hosszú ideig tárolható, így egy esetleges második fertőzési hullám esetén is rendelkezésre állhatnak a készletek. A súlyos betegek egy csoportjánál mintegy öt hete alkalmazott tocilizumab-terápia jelentős eredményeket mutat. Úgy tűnik, hogy ezzel a terápiával megelőzhető a beteg intenzív osztályra kerülése, illetve a már intenzív osztályon lévők halála.

Külföldön csak most kezdődnek a tocilizumabbal kapcsolatos vizsgálatok. Magyarország az elsők között vesz részt Lengyelországgal közösen a Remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László Kórházban.

Szóljon hozzá!