ZETApress

hírportál

Ne dolgozzunk betegen!

Újabb 88 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, mellyel 2863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 11 krónikus beteg, ezzel 323 főre emelkedett az elhunytak száma. 609-en már meggyógyultak, 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen – olvastuk a vírusportálon.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. Továbbra is szeretnék a járványt kontroll alatt tartani, ezért kérik, hogy a budapestiek és Pest megyeiek továbbra is tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, és csak alapos okkal hagyják el otthonukat!

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján a vidéken élőktől is azt kérte, hogy tartsák be a rájuk vonatkozó szabályokat. Mindenki tartsa be a 1,5 méteres védőtávolságot, az arcot takarják el az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken. Továbbra is érvényben marad a 65 év felettiek részére 09 és 12 óra között kijelölt vásárlási sáv az ország egész területén. Lassú felszabadítások fognak következni, amiket járványügyi szempontból is szigorúan kontroll alatt tartanak.

Az egészségügyi szolgáltatások is újraindulnak, amiről a napokban részletes tájékoztatást adnak. Továbbra is javasolják, hogy a munkáltatók tartsák fenn az online munkavégzés lehetőségét. Ha ez mégsem lehetséges, úgy fontos, hogy csak egészséges dolgozók vegyék fel a munkát, akik nem köhögnek, tüsszögnek, nincs lázuk! Néhány helyen, így a tatabányai kórházban is voltak olyan egészségügyi dolgozók, akik betegen végezték a munkájukat, ezért nem kizárható, hogy szerepük volt a járvány elterjedésében.

Fontos a fokozott fertőtlenítés és a távolságtartás a munkahelyeken is: az étkezőkben, pihenő- és dohányzásra kijelölt helyeken az egyszerre ott tartózkodók számát korlátozzák! Ajánlott az épület belépési pontjain a fertőtlenítők kihelyezése, és a gyakran megérintett felületek – villanykapcsolók, lift gombjai, kilincsek, stb. – gyakori fertőtlenítése. Ha nem megoldható a természetes szellőztetés, akkor ajánlott a szellőztető- és klímaberendezések tisztán tartása, virucid szerekkel történő kezelése.

Május 4-én hétfőtől lehetséges a tavak, szabad vizek, strandok látogatása. Mivel vízzel nem terjed a vírus, a strandokon fertőtlenítésre használt klór pedig elpusztítja azt, így ha a látogatók betartják az ajánlott távolságot, akkor nem lesz többletkockázata a lubickolásnak.

Szóljon hozzá!