ZETApress

hírportál

Segítsük a kutatást!

Meghívták? – Járuljon hozzá az ország egészségéhez! Országos lefedettséggel reprezentatív szűrővizsgálatot indít a négy orvosképző egyetem, melyről idekattintva olvashatunk. A cél, hogy a járvány lefolyását megfigyelve a koronavírus ellen a lehető leghatékonyabban lehessen megvédeni a magyar emberek egészségét.

A szűrővizsgálaton résztvevők tudományos megalapozottsággal statisztikai szempontok alapján kerültek kiválasztásra. A négy magyar orvosképző egyetem végzi a kutatást, a Pécsi Tudományegyetem Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas (5) megyében végez vizsgálatokat. Az UnivTV kérdéseire dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke válaszolt.

Miért van szükség erre a kutatásra?

S.A: Az új típusú koronavírus-járvány rövid idő alatt világméretűvé vált, alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Az orvosképző egyetemek május 1. és 14. között kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatokat végeznek reprezentatív mintán. A kutatás célja pontos információt szerezni a koronavírus-fertőzés elterjedtségéről keresztmetszeti képen. Az év folyamán többször is elvégzendő szűrővizsgálat a járvány, a fertőzések dinamikájáról is értékes információkat biztosít. A levett mintákból PCR vizsgálatokkal megállapítjuk a vírus esetleges jelenlétét a szervezetben, illetve további vizsgálatokkal az immunrendszer válaszáról is kaphatunk információkat, melyek összességében az ország átfertőzöttségéről adnak képet. A tudományos adatok létfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi ellátórendszerünk működése során és a megalapozott döntések meghozatalában is.

Kik vehetnek részt ebben a kutatásban?

S.A: A kutatásban a szűrővizsgálatra meghívót kapott személyek vehetnek részt. Az országosan, regionálisan és életkorra reprezentatív mintavétel tudományos megalapozottsággal statisztikai szempontok alapján történt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által. A 14 év alattiak és az idős-otthonok lakói nem részesei a vizsgálatnak. Nagyon fontos, hogy a meghívóval rendelkező állampolgárok a szűrővizsgálaton részt vegyenek, ugyanis egyrészt megtudhatják, hogy elkapták-e a fertőzést, vagy már átestek rajta, másrészt nemcsak magukat, hanem egy egész csoportot képviselnek, így hozzájárulnak a járványügyi helyzet feltérképezéséhez, a megelőző járványügyi intézkedések megalapozásához, összességében az ország egészségének javításához.

Mit kell tenniük a kiválasztottaknak?

S.A: A KSH részéről a megkeresés tájékoztató levél formájában, az állampolgárok ügyfélkapuján, valamint telefonon keresztül történik. A meghívóban a szűrővizsgálat elvégzésére legalább két dátum, valamint a vizsgálat megajánlott helyszínéül a bejelentett lakhelyhez közeli kórház vagy önálló szakrendelés, esetleg háziorvosi rendelő címe szerepel. Egyes településekre szűrőbusszal érkeznek munkatársaink, de természetesen előfordulhat, hogy az Országos Mentőszolgálat szakemberei segítenek.

Maga a vizsgálat vérvételből, valamint száj- és orrgaratból pálcikával vett mintavételből áll. A kérdőíves felmérés telefonon keresztül történik, online módon is kitölthető, de a szűrővizsgálat során is elvégezhető. Közel 10 mobil teammel dolgozunk a két régióban együttműködve a helyi egészségügyi intézmények munkatársaival. További információk idekattintva olvashatók.

Mi lesz az időbeli lefutás a kutatásnak?

S.A: Kettő hét áll rendelkezésre a kutatás elvégzésére, az első értesítéseket május elsején kézhez kapják a kiválasztottak. A PTE munkatársai Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas megyében végeznek szűrővizsgálatokat. Nagyon fontos a minél nagyobb arányú részvétel a meghívott személyek részéről. Mindenkinek köszönjük segítő együttműködését!

Szóljon hozzá!