ZETApress

hírportál

Kevesebb új fertőzött!

Újabb 48 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2775 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 312 főre emelkedett az elhunytak száma – olvasható a vírusportálon.

581-an már meggyógyultak, 998 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérik az időseket, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat. Az idős-otthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a koronavírus-fertőzés területi különbségeire tekintettel újraindítható az élet Magyarországon – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai online Kormányinfón. Két szabály változatlan: a leginkább veszélyeztetett idősek biztonsága ezután is garantált kell, hogy legyen, és a területi különbségekre is figyelemmel kell lenni. Mivel az aktív fertőzöttek 70%-a Budapesten és Pest megyében van, a kijárási korlátozásokat ezért a fővárosban és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani!

Arról is beszélt, hogy a kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idős-otthonokban dolgozókat is. Kijelenthető, Magyarország ma olyan helyzetben van, hogy az egészségügy akár a tömeges megbetegedés kezelésére is felkészült – mondta Gulyás miniszter hozzátéve: májusban fennmarad a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről később döntenek. Az egész országban marad az ingyenes parkolás, ez az intézkedés bevált, nem eredményezett komoly forgalomnövekedést, viszont lehetővé teszi, hogy aki megteheti, nem a tömegközlekedést veszi igénybe, ami segíti a fertőzés terjedésének korlátozását.

A rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. Vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, új az eddiginél lazább szabályokat állapítanak meg, de a 65 éven felüliek 09-től 12-ig tartó kizárólagos bevásárlósávja mindenütt megmarad. Azt kérik a lakosságtól, hogy a védelmi intézkedéseket Budapesten és vidéken is mindenki tartsa tiszteletben!

A kétszáznál több embert ellátó idős-otthonokban is lesznek kórház-parancsnokok – közölte a koronavírus-járvány miatt kinevezett országos kórház-főparancsnok az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy elmondta: 18 ilyen intézményt jelöltek ki az országban. Közülük nyolc önkormányzati kezelésben van, ötöt a központi költségvetésből tartanak fenn, három egyházi, kettő pedig magánintézmény. A kórház-parancsnokok a felelősséget nem fogják átvenni a fenntartóktól, csak a járványveszéllyel kapcsolatos szabályok betartására és az egészségügyi készletek védelmére tehetnek javaslatot. Az intézményparancsnokoknak lehetőségük lesz az idős-otthonokban a járványügyi szabályok és az egészségügyi készletek védelmére vonatkozó előírások betartásának ellenőrzésére.

Továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A hétfőn életbe lépő új szabályokkal megkezdődik a járvány elleni védekezés 2. szakasza, amelyben szigorú szabályok és menetrend szerint indítják újra az életet – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs Ügyeleti Központ munkatársa a sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a járvány területi különbségei miatt eltérő szabályok vonatkoznak majd vidékre, valamint a fővárosra és környékére. Hatályba lépett az a kormányrendelet, amely a a hétfőn kezdődő érettségire figyelemmel a kijárási korlátozással kapcsolatos alapos indoknak minősíti a tanulmányi kötelezettség teljesítését, valamint a tanulmányok lezárásából fakadó vizsgakötelezettségek teljesítését.

Szóljon hozzá!