ZETApress

hírportál

Hétfőn 11 új halott

Meghalt 11 idős, krónikus beteg, és 66-tal 2649-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a vírusportál ma reggel. Újabb magyaroknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 291-re emelkedett, 516-an viszont már meggyógyultak.

807 koronavírusos beteg gyógyul otthon, 976-ot kórházban ápolnak, közülük 49-en lélegeztetőgépen vannak. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Jelenleg 9889-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 67.172.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Itthon is már bárhol-bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők és bárki más ha teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat! Különösen a budapestiek tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött!

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért ők mindenképp maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy önkormányzatuk segítségét! Az idős-otthonok ellenőrzése tart, az intézmények vezetői és fenntartói fokozottan és folyamatosan hajtsák végre a járványügyi intézkedéseket!

A vírustérképen is látszik, hogy továbbra is Budapesten (1305 fő) és Pest megyében (358) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (265), Komárom-Esztergom megye (92), Zala és Csongrád megye (89-89), Győr-Moson-Sopron megye (67), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (62). Békés és Vas megyében van a legkevesebb (14-14) fertőzött Magyarországon. A világ majd’ 200 országában eddig 3.041.517 fertőzöttet regisztráltak, közülük 894.062-en meggyógyult, 211.159-en viszont sajnos elhunytak.

Szóljon hozzá!