ZETApress

hírportál

A beteghordó emlékére

Már az ország hősi halottját is letagadják? Kórházi fertőzésben vesztette életét egy koronavírusos egészségügyi dolgozó? – teszi fel a kérdést Korózs Lajos, a parlamenti Népjóléti bizottság szocialista elnöke, mivel az egyik pénteki elhunyt a tatabányai kórház 41 éves beteghordója volt.

A kormány szinte naponta győzelmi jelentésként adja elő, hogy mennyi védőfelszerelést sikerült szereznie a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, röpködnek a milliárdok, a tonnák, a fürkészek és portyázók, kórház-parancsnokok felügyelik a készleteket, az operatív törzs pedig arról számol be, hogy folyamatosan ellátják az első vonalban harcolókat.

A kórházakból, idős-otthonokból kiszűrődő segélykiáltások azonban ennek a propagandának az ellenkezőjéről szólnak, és ezt támasztja alá az a tény is, hogy a kormányzati szervek hetek óta titkolják az egészségügyiek fertőzöttségének valós számait. A szabad sajtó jóvoltából csak annyit lehet csak tudni, hogy a Szent Imre Kórház 40 munkatársa, a tatabányai kórháznak pedig 21 dolgozója fertőződött meg a vírussal.

Egy egészségügyi dolgozó tragédiája után azonban új szintet lépett a vírus elleni küzdelem krónikája, hiszen most már egy 41 éves hősi halottat gyászol az ország. Ehhez a tényhez a kormány érdemben csak annyit tudott hozzátenni, hogy a dolgozónak súlyos bélgyulladás volt az alapbetegsége, tehát nem a kormány hibája a veszteség. Ennek a propagandának ellentmond a gyászoló özvegy nyilatkozata, amely alapján az történt férjével, ami évek óta ezerszám szedi az áldozatait a magyar egészségügyben: a kórházban összeszedett fertőzés következményeként hunyt el a beteg.

Az ellentmondást azonnal ki kell vizsgálni és a kormánynak válaszolnia kell! Miért nem ad továbbra sem megfelelő tájékoztatást, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszerelést az első vonalban harcolóknak? Mennyi egészségügyi dolgozónak kell még megbetegedni ahhoz, hogy végre cselekedjen a Fidesz? Nem lehet tovább késlekedni, hiszen emberi életekről van szó! Az MSZP ezért azt követeli, hogy a raktárakban felhalmozott védőeszközökből lássák el a frontszolgálatot teljesítőket! Az egészségügyi és szociális foglalkoztatottaknak pedig itt az ideje tisztességes bért adni! – fejeződik be Korózs elnök levele.

18-an hunytak el hétvégén

További 150-nel 2583-ra nőtt a fertőzöttek száma szombat-vasárnap – derült ki az Operatív Törzs délelőtti sajtótájékoztatóján. Az elhunytak száma 280-ra emelkedett, közülük 261-en 60 éven felüliek voltak. Eddig 498-an gyógyultak meg, a fertőzöttekből 874-en otthon, 931-en kórházban, ebből 52-en lélegeztetőgépen vannak. Megkapta a vérplazma terápiát az első magyar beteg. A veseelégtelenségben szenvedő személy a háromnapos terápián túl van, állapota reményt keltő, de időre van szükség, hogy kiderüljön a kezelés eredményessége – mondta el az országos tisztifőorvos asszony.

Eddig 25 idős-otthonban jelent meg a fertőzés, nagyon különböző mértékben. Vannak nagyobb otthonok, több fertőzöttel, és van, ahol csak egy-egy fertőzött van. Eddig az idős-otthonokban összesen 64-en hunytak el koronavírussal összefüggésben. Három hajléktalanszállót is nyilvántartanak, ahol igazolt pozitív esetek vannak. Az eljárás itt is ugyanaz, mint minden más esetben, tehát elkezdődött a kontaktuskutatás és a szűrés is. Az összes eddigi fertőzött 13%-a egészségügyi dolgozó, mely arány megegyezik a nemzetközivel. Sokuk már felgyógyult a betegségből, és többen voltak közülük tünetmentesek.

1 hozzászólás

  1. A koronavírus első egészségügyi dolgozó áldozatát, a 41. életévében elhunyt beteghordót az EMMI saját halottjának tekinti. Bohák Csaba 20 éven keresztül lelkiismeretesen szolgálata a tatabányai Szent Borbála Kórházat és odaadó munkájával hozzájárult a betegek gyógyításához. A csendes, megbízható egészségügyi dolgozó a székesfehérvári Szent György Kórházban több héten át intenzív kezelés alatt állt, majd április 24-én pénteken szervezete feladta a harcot a vírus elleni küzdelemben.