ZETApress

hírportál

Ki miért van kórházban?

A kórházi ágyak 50%-ának felszabadítása kapcsán az elmúlt héten több olyan beteget küldtek haza, akinek otthoni ápolását rokonuknak kell megoldani. Mivel a hazaküldöttekről az érintettek állapota alapján az orvosaik döntöttek, többekben felmerült a kérdés: vajon eddig is indokolatlanul foglalták-e el a kórházi ágyakat?

Sokan csak azért teszik be a kórházba az idős rokonukat, hogy ne legyen vele gond otthon, s inkább lefizetik az orvost, hogy minél tovább benn tartsa! – mondják most egyesek. Ebben nem foglalok állást, a mai kórházi viszonyok helyett inkább elmesélek egy négy évtizednél is régebbi év végi esetet.

1978-ban a salgótarjáni mentőállomáson kocsiztam. Szenteste délelőttjén egy közeli faluba hívtak, ahol egy idős néni eltörte a csuklóját. Autó is állt a ház előtt, a néni is az utcán várt, mégsem kérdezhettem, miért nem a rokonok viszik kórházba. Beültettük, elindultunk. A tarjáni gyógyintézetben megröntgenezték, majd rögzítették a sérült végtagot, s már küldték is haza velünk. Kisétált a kocsihoz, beültettük és indultunk vele otthonába.

A házuk elől addigra eltűnt a kocsi. Hiába is csengettünk, senki nem nyitott ajtót. Megtudtuk a nénitől, hogy a háziak elmentek a Magas-Tátrába síelni, csak Újév után jönnek vissza. Neki nem hagytak kulcsot, de ezt addig nem mondta. A járdán mégsem hagyhattunk, a szomszédoktól se várhattuk, hogy az elkövetkező 10-12 napra befogadják és ő sem akart másoknál karácsonyozni-szilveszterezni. Rádión jelentettük a megyei szolgálatvezetőnknek, aki lebeszélte a Megyei Kórházzal, hogy kartörés diagnózissal felveszik a Traumatológiai Osztályra, ahová aztán bevittük. Ha már a gipszeléskor megtudjuk, hogy a rokonok elmentek otthonról, a haza- és visszaszállítást is megspórolhattuk volna.

A néni 1978/79-es karácsonya-szilvesztere így megoldódott, s a rokonoknak sem kellett lemondani a külföldi telelést, síelést. A kórházi felvételhez az orvost se kellett lefizetni, s mi se kaptunk jattot a szállításokért. Azóta sem tudom, hogy betegünk véletlenül törte-e el a csuklóját, vagy “segítették ebben” a kórházba jutásért, bár ekkora aljasságot nehezen tudnék a rokonairól elképzelni. Vagy lehet, hogy csak én vagyok túl jóhiszemű?

Szóljon hozzá!