ZETApress

hírportál

Közel 300-an meggyógyultak

Meghalt 12 idős krónikus beteg és hetvennel nőtt 2168-ra az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – olvastuk reggel a koronaportálon. Az elhunytak száma 225-re emelkedett, 295-en gyógyultan távoztak a kórházból.

Jelenleg 825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára. A Pesti úti idős-otthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott bizonyult fertőzöttnek és 28 hunyt el közülük.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idős-otthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Az oldal adatai szerint jelenleg 11.049-en vannak hatósági házi karanténban, a mintavételek száma 52.702. A térkép alapján továbbra is Budapesten (1113 ember) és Pest megyében (305) van a legtöbb fertőzött, a kettőben együtt 1418 fő. Ezt követi Fejér megye (181), Győr-Moson-Sopron megye (75), Csongrád megye (57), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (53). Békés megyében (13) van a legkevesebb fertőzött. Magyarország 18 megyéjében együtt is csak 750 fő fertőzött, míg a fővárosban és Pest megyében ennek majdnem a duplája van.

Szabadalomra vár az új magyar lélegeztetőgép

Megkezdődött az első magyar hordozható koronavírus-specifikus lélegeztetőgép szabadalmi eljárása – hallottuk a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Székely Imre mérnök ötletgazdától. Tíz nap alatt fejlesztették ki a működő prototípust, és újabb húsz nap alatt a gép műszaki hátterét – például a szervizelhetőségét – is kialakították. Beadták a klinikai tesztek engedélyezésére és a szabadalomra vonatkozó kérelmeket, és elképzelhető, hogy rövid időn belül megkezdhetik a sorozatgyártást.

A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem segítségével fejlesztette ki a gépet, amely a koronavírus miatt súlyos állapotba került betegeken is segíthet. A szerkezetet könnyen és nagy mennyiségben lehet gyártani, kevés alkatrészből áll, kicsi, kompakt és egyszerűen kezelhető. Rendelkezik egy összetett szűrővel is, amely a kilélegzett levegő vírustartalmát semlegesíti, így az egészségügyi személyzetet is védi.

Szóljon hozzá!