ZETApress

hírportál

Orvos nélkül ápoltak

Legalább egy hétig nem volt orvos a Pesti úton a Fővárosi Idősek Otthonában! – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs délelőtti online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: a rendelkezésre bocsátott dokumentációk alapján kiderült, hogy legalább egy hétig fizikailag sem volt az intézményben jelen orvos, így bizonyítottan nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni. Az időotthon ügyében tovább folytatódik a vizsgálat. A Pesti úti Idősek Otthonánál újabb mintákat vettek, és jelenleg 223 fertőzöttet tartanak nyilván az intézményben, melyből 19 dolgozó. Az elhunytak száma 23. A második mintavétel 267 lakónál és 40 dolgozónál történt meg, a minták laboratóriumi vizsgálata jelenleg is zajlik, eredmény holnapra várható.

Mára 1984-re emelkedett a új koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma Magyarországon, a járvány miatt eddig 199-en haltak meg hazánkban, ugyanakkor 267-en meggyógyultak. A vírus miatt 811-en kórházban, közülük hatvanan lélegeztetőgépen vannak. Hatósági karanténban 11.240-en vannak és 252.576 ellenőrzés történt. Eddig 48.057 mintavétel készült. 55 mentőegység jár országosan tesztelni, mely egyelőre elégnek látszik. Az országban 19 idős-otthonban: nyolc budapesti intézmény mellett Tökölön, Sződligeten, Borsodnádasdon, Nagymágocson, Mezőszilason, Győrben, Töltéstaván, Csákánydoroszlón, Bodajkon, Dabason és Seregélyesen van jelen a koronavírus. Több intézményben csak egy-egy megbetegedést regisztráltak, azt is az ápolók körében.

Május 3-ra becsülik a járvány tetőzést, erre készül fel az egészségügyi rendszer technikailag is. Emellett folyamatos az egészségügyi dolgozók oktatása is online, illetve úgynevezett blended learning – vagyis az online és a hagyományos módszert ötvöző – képzés keretében. 2822 orvos, 8803 ápoló és 659 önkéntes kezdte el a képzést, 1668 orvos, csaknem hatezer ápoló és 350 önkéntes pedig már sikeres záróvizsgát tett. Mivel a vírus zárt közösségekben terjed leginkább, ezért az Operatív Törzs szerint a május 4-én kezdődő érettségi megrendezésének a higiéniai előírások megtartása mellett nincs akadálya! – tette hozzá a tisztifőorvos asszony.

Aki A-t mond, mondjon B-t is!

Halasszák el az érettségit! – kérte Hiller István, az Országgyűlés és Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság MSZP-s alelnöke. Az érettségiről idekattintva olvashatunk. Mostanáig nem lehetett tudni egyértelműen, mikor tetőzhet a koronavírus-járvány Magyarországon, ezért az MSZP korábban is azt javasolta, hogy a járványügyi helyzettől függően a Kormánynak az A-terv mellett legyen B-terve is az érettségi lebonyolítására!

Orbán Viktor miniszterelnök szakértői véleményekre hivatkozva vasárnap bejelentette, hogy a járvány tetőzése május 3-ra várható. Ilyen körülmények között a május 4-én kezdődő írásbeli érettségit megtartani nem lehet, mert ez súlyosan veszélyezteti mind az érettségiző diákokat és tanáraikat, mind azok hozzátartozóit! Az MSZP a miniszterelnöki bejelentésre tekintettel azt javasolja, hogy halasszák el az érettségit arra az időpontra, amit a járványügyi szakemberek megfelelőnek tartanak! Emellett azt is szükségesnek tartjuk, hogy amennyiben az érettségi belátható időn belül mégsem tartható meg, hozzák nyilvánosságra milyen módon kívánják meghatározni az érettségi érdemjegyeket! – fejeződik be az alelnökök levele.

Szóljon hozzá!