ZETApress

hírportál

A betegek fele fővárosi

Meghalt újabb 16 beteg és 71-gyel, 1834-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az elhunytak valamennyien krónikus betegek voltak, egyikük 42 éves, a többiek idős emberek – olvashatjuk a vírusportálon ma reggel.

A kormányzati portálon megírták, hogy az elhunytak száma 172-ra emelkedett, 231-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Kiemelték: 21-re nőtt a Pesti úti idős-otthon elhunytjainak száma. Kórházban 829 koronavírusos beteget ápolnak, hatvanan vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásukat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Felhívták a figyelmet, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat! Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert itt van a legtöbb fertőzött.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik őket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idős-otthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására. Hatósági házi karanténban 12.150-en vannak és 43.901 volt az eddig elvégzett mintavételek száma.

Továbbra is Budapesten (929 ember) és Pest megyében (264) van a legtöbb fertőzött, a kettő együtt közel 60%. Ezt követi Fejér megye (141), Győr-Moson-Sopron megye (63), Csongrád megye (55), Borsod-Abaúj-Zemplén megye (52) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (43). Békésben és Hevesben (13-13) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon, de Vasban és Tolnában is csak 14-14-en vannak.

Szóljon hozzá!