ZETApress

hírportál

Nekrológ a rákkutatóért

Ma délben az Új Köztemetőben szűk családi körben vettek hamvasztás utáni végső búcsút prof. dr. Sebestény Andortól. Az idős rákkutató március 14-én, életének 89. évben hunyt el Budapesten. A MÚOSZ IV. Életmód Napján 2014. június 6-án elhangzott előadása idekattintva olvasható.

Sebestyén Andor 1931 nyarán látta meg a napvilágot, ’49-ben az egy éve Fazekas Mihály néven államosított Horváth Mihály téri Bencés Gimnáziumban érettségizett. Az orvostudományi és az állatorvos-tudományi egyetemre is jelentkezett, s származása miatt az utóbbira vették fel. Ott nem volt káderezés: a marháknak úgyis mindegy, ki gyógyítja meg!

1949-ben abban a hitben kezdte az egyetemet, hogy lesz változás és végül majdcsak humán orvos lesz. A Rákosi-korszak ostoba szemináriumai, vastapsos gyűlései elől egy diákokból, csepeli dolgozókból álló ellenálló csoportba lépett. Lázadásra készültek, ami csak ’56-ban következett. ’51 októberében, a III. egyetemi éve elején az ÁVH letartóztatta államellenes szervezkedés vádjával. A Fő utcai vallatás után hat hetes Markó utcai tömegzárka, napi 17 deka kenyér, három csajka lötty következett.

A 25 vádlott tárgyalásán az ügyészek és az ügyvédek egyformán beszéltek, a gyűlöletről szólt minden. A Jónás nevű vérbíró (aki azóta állítólag végzett magával) négy társát halálra ítélte, a többiek 10-10 évet kaptak. A Gyűjtőben jutott kínzás bőven: rúgások, kurtavas, sima verés, kivégzést kellett végignézni. A csüggedés és a fájdalom ellen tanulással védekezett: angol és francia szavakat mormolt verés közben. Sztálin halála után a csolnoki szénbányába vitték, ehető ételt kaptak. Ott kezdett el egy Manninger-Mócsi: Belgyógyászat tankönyvet bújni.

Az ’56-os forradalom idején kiszabadították börtönéből, így az oroszok ellen harcolhatott. A bukás után menekülni kényszerült, baráti segítséggel Ausztriába, onnan Angliába került, ahol a bristoli egyetem III. éves hallgatója lett. Az államvizsgán Glaxo-díjat nyert, majd négy évig állatorvosként dolgozott. Lakásokba, farmokra járt, operált konyhaasztalon, szalmabálákon, császározott az istálló padlóján. Egyszer a királynő állatorvosát is helyettesítette nem nagy örömmel, mert nem kedvelte a corgi kutyákat. Egyszer tíz rémült, bőszült ökör befogásáért kitüntették, de mindvégig remélte, hogy egyszer az embereket is gyógyíthatja. 64-ben a londoni Birodalmi Rákkutató Intézet állást hirdetett a kísérleteihez használt laborállatok orvosi felügyeletére, amit sikerrel pályázott meg. Végre a humán orvoslás közelébe került!

Munka mellett orvosi bakteriológiai diplomát szerzett, amelyre szüksége lett az állatokat tizedelő fertőzések okainak felderítéséhez, kiiktatásához. Azon dolgozott, hogy az állatok utódait steril császármetszés után, steril környezetben neveljék. Ez új módszer volt, így egészséges laborállatokat adtak a rákkutatás számára. Hamar sikeres lett, még magyar kutatótársainak is küldhetett belőlük. Eredményeit látva egyre több rákkutató kért konzultációt, dolgozott vele. Humánusabbak, eredményesebbek lettek a kísérletek. Parányi altatógépet tervezett egereknek. Német kollégájával éveken át egereken kísérleteztek a kemoterápia mellékhatásainak csökkentése érdekében.

Előállítottak egy szert, amely a kemoterápia szívet károsító hatását gátolja. Ez ma világszerte elterjedt gyógyszer, itthon is regisztrálták. Egy londoni állatorvossal együtt kidolgoztak egy jól ismert összetevőkből álló készítményt a ’80-as évek végén. Kóddal jelölték, rákos kutyákon, macskákon alkalmazták konvencionális kezelésként, műtét után vagy helyett. Száznál több kutya és macska kezelését követte és dokumentálta. Bizonyított a közérzet-javulás, a daganat sorvadása. Erre a humán kollégák is felfigyeltek és Angliában először önkéntesen, majd klinikákon több száz daganatos beteget kezeltek ezzel a szerrel, kiváló eredménnyel. Ott önkéntes alapon évek óta az orvosok is használhatják. Görög kutatók emberi ráksejteken tanulmányozták a szer hatását. Megállapították, hogy vastagbél-, emlő-, prosztata- és tüdőrák tenyésztésében gátolja az osztódást. Emellett bebizonyosodott erősítő és sejtvédő hatása, továbbá, hogy csökkenti a kemoterápia vesekárosító mellékhatását.

Angliában magánélete is sikeres lett, az egyetemen ’57-ben megnősült. Lányuk: Claire Párizsban angolt tanít. Második felesége egy skót nő lett, aki előbb lányt, majd fiút szült neki. Már ők is sikeres felnőttek, Andrea Londonban maradt, Matthew Franciaországba költözött. A honvágy viszont végigkísérte és megkeserítette az életét, magyar tájakkal, magyar ízekkel álmodott. Anyja és öccse rendszeresen látogatták, de először csak ’82-ben jöhetett szülőföldjére. 2006-ban hazaköltözött, itthon találta meg harmadik feleségét. Angliába ritkán tért vissza. Életében kétszer menekült: 1956-ban el innen, 2006-ban vissza ide. Neki beteljesült Vörösmarty Szózatának zárósora: Áldjon vagy verjen sors keze: Itt élned, halnod kell! Nyugodjék békében!

Szóljon hozzá!