ZETApress

hírportál

Ne szennyezd a levegőt!

A légszennyezés csökkentése segítené a koronavírus elleni küzdelmet! Az önkormányzatok haladéktalanul hozzanak hatásos intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére! – kéri a több mint 1600 TÖOSZ-tag település vezetőinek megküldött levelében a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára.

Dr. Gyergyák Ferenc a levelet a Betegszervezetek Országos Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Nép-egészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére írta meg. A főtitkár arra figyelmeztet, hogy a légszennyezés által legyengített szervezet kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben, a megbetegedések súlyosbodhatnak, a halálesetek növekedhetnek. Mindez még akkor is bekövetkezhet, ha valaki csak viszonylag rövid ideig van kitéve a magas légszennyezettségnek. Sok évtizedes tapasztalat, hogy a magas légszennyezettségű napokon ugrásszerűen megemelkedik a megbetegedések, és ezen belül a kórházi ellátásra szorulók száma. Továbbá a légszennyező részecskék felületén a vírusok megtapadhatnak, ott még órákig fertőzők maradhatnak, és így terjedhetnek.

Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA Tiszta Levegőt! kampányigazgatója elmondta: Szervezetünk néhány nappal ezelőtt kiadott közleményében már rámutatott, hogy a szennyezett levegő jelentősen súlyosbíthatja a koronavírus-járvány következményeit. A rossz levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket. Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kijelentette: Bízunk abban, hogy minden önkormányzat haladéktalanul megtiltja a kerti hulladék égetését és érdemi intézkedéseket hoz az illegális és az egészségre rendkívül ártalmas lakossági hulladékégetés megszüntetésére. Hathatósan kell tájékoztatni a lakosságot, a hatóságoknak pedig szigorúan fel kell lépniük a jogsértő tevékenységekkel szemben.

Koltai Tünde köszönetét és elismerését fejezte ki a TÖOSZ-nak: Reméljük, hogy a főtitkár úr levele is hozzájárul ahhoz, hogy a koronavírus miatt kevesebb ember fog súlyosan megbetegedni a koronavírus miatt, és így még esetenként emberi életeket is lehet megmenteni!

Szóljon hozzá!