ZETApress

hírportál

Meglelték a genomot

Magyarországon először sikerült meghatározni a koronavírus teljes genomját – tudatta Kottász Gergely, a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferense.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont prof. dr. Jakab Ferenc vezette Virológiai kutatócsoportjának, valamint a kutatóközpont dr. Gyenesei Attila vezette Bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében elsőként sikerült hazánkban meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját.

Ez egy fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére – jelentette ki a virológus. – Engem ért az a megtiszteltetés, hogy hazánkban a Koronavírus Kutató Akciócsoportot vezessem, amelynek célja a vírus jobb megismerése: fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. A mostani eredmény is egyértelműen jelzi, hogy az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is – tette hozzá a professzor.

A pécsi Virológiai kutatócsoport dr. Kemenesi Gábor irányításával első lépésként közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját a nemzetközi protokoll alapján dolgozta fel. Ezt követően a központ Genomikai és Bioinformatikai laboratóriumának munkatársai: Urbán Péter és Tóth Gábor Endre új generációs szekvenálási technológiát alkalmazva határozta meg a vírus genetikai kódját. A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését dr. Herczeg Róbert, a Bioinformatikai kutatócsoport munkatársa végezte.

A kutatócsoportok szoros együttműködése és a kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes munkafolyamatot hazánkban a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni a további igazoltan pozitív minták esetén is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Szóljon hozzá!