ZETApress

hírportál

Tiszta levegőt!

Tiszta levegőben könnyebben vészelhetjük át a járványt! Minden ember tegye meg, ami tőle telik, hogy tisztább legyen a levegő, és ezzel is igyekezzünk csökkenteni a koronavírus okozta megbetegedések súlyosságát – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport a fentiekre kéri a lakosságot, mivel tanulmányok sora mutatta ki, hogy szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések súlyossága, az e-miatti elhalálozások száma, valamint a légszennyezés között. Nem volt ez másképp a korábbi SARS koronavírus fertőzés esetén sem Kínában.

Minél szennyezettebb levegőben tartózkodik valaki és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a kockázat. Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint még akkor is súlyosbodhat a betegség, ha az adott személy csak rövid ideig van kitéve magas légszennyezettségnek.

Azért a tényért, hogy Észak-Olaszországban az átlagosnál lényegesen több halálozást okozott a koronavírus, a légszennyezés is felelős lehet – amint arra dr. Lorenzo Casani, az egyik lombardiai klinika egészségügyi igazgatója is felhívta a figyelmet. Márpedig az észak-olaszországi városok jelentős része Európa legrosszabb levegőjű területei közé tartozik. Ahogy arra az EPHA nyilatkozata is rámutatott, a legfrissebb adatok a korlátozó állami intézkedések és a felelős állampolgári viselkedés miatt tisztuló észak-olaszországi levegőről árulkodnak, ami a koronavírusos betegek számára különösen jó, akár életmentő hír is lehet.

Koltai Tünde, a BEMOSZ elnöke elmondta: Sok, embernek – különösen azoknak, akik krónikus betegségekben szenvednek – a szennyezett levegővel és egyéb környezeti ártalmakkal terhelt szervezete különösen nehezen tudja felvenni a küzdelmet a koronavírussal szemben. Minden lehetséges módon csökkenteni kell a kitettségüket a káros hatásoknak. Egyebek mellett igyekezzünk felhagyni a dohányzással, és ne tegyük ki másokat a dohányfüstnek.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke megállapította: Fontos, hogy minél kevesebben közlekedjünk benzines, dízeles autóval, motorkerékpárral, robogóval. Akinek van rá lehetősége, inkább kerékpárral vagy gyalog jusson el úti-céljához. Lehetőleg ne fűtsünk szilárd tüzelőanyaggal, és különösen ne égessünk hulladékot (ami egyébként is illegális). Kerti hulladékot se égessünk.

Massay-Kosubek Zoltán, az Európai Közegészségügyi Szövetség Tiszta Levegőt!-kampányának igazgatója kijelentette: Csatlakozzunk a Maradj szépen otthon! nevű, számos Európai országban indult civil kezdeményezéséhez és mi is maradjunk otthon! Ezzel nemcsak a fertőzésveszélyt csökkentjük, de a tisztább levegőhöz is hozzájárulunk. Mindannyiunk felelőssége, hogy minél tisztább legyen a levegő és ezzel is elősegítsük a koronavírus-járvány ártalmas következményeinek enyhítését.

A közleményt kiadó szervezetek

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ) 2012-ben alakult, a krónikus betegek szervezeteinek összefogására. Fő célja, hogy az egészség legyen alapérték, és a betegek számára legyen egyformán elérhető a magas színvonalú, betegközpontú, humánus, igazságos egészségügyi és szociális ellátáshoz való hozzáférés. A betegszervezetek célja, hogy olyan legyen az egészségpolitikai környezet, amelyben a betegek közösségei aktívan részt vesznek az őket érintő döntések előkészítésében, programok kidolgozásában és végrehajtásában.

Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) 1993-ban alakult, nép-egészségügyi civil szervezeteket, beteg- és társadalmi csoportokat, kutatókat és egészségügyi szakembereket képviselő európai ernyőszervezet, amely fő célkitűzése az egészség javítása és a népegészségügy hangjának megerősítése Európában. Az EPHA 87 tagszervezetet képvisel, köztük a BEMOSZ-t. AZ EPHA kiemelten kezeli a légszennyezettséget, mint globális és európai nép-egészségügyi kihívást.

A Levegő Munkacsoport 1988-ban alakult környezetvédő civil szervezet. Tevékenységének főbb területei az államháztartás és az uniós költségvetés zöld reformja, a közlekedés környezet-barátabbá tétele, valamint az éghajlatváltozást lassító és környezetünket élhetőbbé tévő energiapolitika és településfejlesztés. Tanácsadó Irodája minden évben több ezer embernek nyújt segítséget.

Szóljon hozzá!