ZETApress

hírportál

Bezárnak a bölcsik, ovik

Hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Karácsony Gergely délután a Városháza udvarán. Minden kerületben biztosítanak ügyeleti rendszert, melynek megszervezését a kerületek végzik – tette hozzá a főpolgármester.

A tömegközlekedésben is lesznek további intézkedések: hétfőtől nem lehet felszállni az első ajtónál a járművekre. Úgy vélik, ez nem fog tömegjelenetekhez vezetni, mert kevesebb utazóra számítanak. Egyelőre fenntartják a járatsűrűséget, de a nevelési intézmények bezárása nyomán a következő napokban mérlegelik az esetleges járatritkítást. Szólt arról is, hogy hétfőtől 100 forintért lehet használni a MOL Bubit.

A főváros gondoskodni fog arról, hogy azok a gyerekek, akiknek családjai nem tudják biztosítani a meleg ételt, megkapják a szükséges adagokat. A koronavírus elleni védekezés keretében bezárnak a budapesti gyógyfürdők és az Állat- és Növénykert is. Az általános- és középiskolai távoktatásról idekattintva olvashatunk.

Karácsony Gergely összehívta ma a koronavírus elleni védekezésért felelős fővárosi operatív törzset és valamennyi kerületi polgármestert. Az egyeztetésen minden polgármester részt vett és bizonyos kérdésekben politikai viták nélkül közös álláspontra tudtak helyezkedni. Nem tartja viszont megfelelőnek a főváros és a kormányzati szervek közötti kommunikációt, ezért kezdeményezi a jobb együttműködést például a tankerületi központokkal és a kormányhivatalokkal. Mivel a világjárvány központja Ázsiából átkerült Európába, a nagyvárosok különösen veszélyeztetettek, Budapestet is el fogja érni a járvány, de tudnak tanulni más városok tapasztalataiból.

Karácsony Gergely a fővárosiak együttműködését kérte. A legjobb, amit tehetnek, hogy amennyire csak lehet, álljon le a város, az emberek lehetőleg maradjanak otthon és kerüljék a másokkal való találkozást. Az egészségügyi ellátórendszer elbírja a koronavírus-veszély jelentette terhet.

A fővárosi operatív törzset Tüttő Kata (MSZP) vezetésével továbbra is fenntartják. Négy munkacsoportot hoztak létre négy főpolgármester-helyettes vezetésével. Sok önkéntes felajánlás érkezik a fővároshoz, a kerületekhez, ezek koordinálásáért Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) felel. Súlyos pénzügyi, költségvetési helyzet állhat elő, az ezzel kapcsolatos munkacsoportot Kiss Ambrus (független) vezeti. A főváros által működtetett szociális intézményrendszerért felelős munkacsoportot Gy. Németh Erzsébet (DK) koordinálja, a közlekedésért felelős munkacsoportot Dorosz Dávid (Párbeszéd) vezeti. Intézkedéseikről hétfőtől naponta 15 órakor sajtótájékoztatót tartanak – tette hozzá a főpolgármester kiemelve: egy ilyen válsághelyzetben különösen fontos, hogy ne terjedjenek álhírek, a Fővárosi Önkormányzat minden lehetséges eszközzel azon lesz, hogy tájékoztassa a közvélemény!

Szóljon hozzá!