ZETApress

hírportál

Kórházfejlesztés Kanizsán

Félmilliárd forintnál is több jut a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi betegellátásának fejlesztésére. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével több, mint 520 millió forintból valósulhat meg a sürgősségi betegellátás korszerűsítése a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban.

A beruházás támogatási szerződésének aláírásán Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára kiemelte: az európai uniós forrásoknak köszönhetően Magyarország 2007. és 2013. között 481 milliárd forintot fordíthat egészségügyi célú fejlesztésekre. Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően a betegek számára minden régióban elérhető közelségbe kerül a magas színvonalú egészségügyi ellátás.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv a sürgősségi ellátás hatékonyságának és az ellátás minőségének növelését célzó pályázatai révén hazánkban 2011-ig 12 milliárd forintból 26 magyarországi kórház sürgősségi osztálya válhat európai színvonalú, modern központtá, melyek közül már 20 rendelkezik második fordulós, végleges támogatási döntéssel.

Ezek egyike a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház, amely közel 451 millió forint uniós támogatással, összesen 520 millió forintból korszerűsítheti sürgősségi betegellátását. Az Európai Unió és a kormány támogatásával megvalósuló fejlesztés eredményeképpen a nagykanizsai, a letenyei és a zalakarosi kistérség mintegy 104 ezer lakosának növekedhet a biztonságérzete és javulhat az életminősége.

A beruházásnak köszönhetően a nagykanizsai intézmény eleget tud majd tenni a súlyponti kórházként rá háruló sürgősségi ellátási kötelezettségeinek is. A korszerűen felújított és megfelelően felszerelt sürgősségi osztály ? ahol évente 16 ezer esetet látnak el ? a nap 24 órájában folyamatos, gyors, szervezett és hatékony ellátást biztosít majd az állampolgárok számára. A megvalósuló fejlesztés eredményeként bővülni fog az ellátotti kör: a sürgősségi belgyógyászati, a sebészeti és traumatológiai eseteken kívül a kórház szülészet-nőgyógyászati és gyermek-sürgősségi eseteket is el fog látni.

Zala megyében eddig közel 700 alkalommal pályáztak sikeresen a Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A megye összesen csaknem 120 milliárd forint uniós támogatásban részesült ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!