ZETApress

hírportál

MEDICOR a pici babákért

A MEDICOR Zrt. kiadta az Újszülött, koraszülött csecsemők halálozási arányát csökkentő, digitális neonatal reanimációs asztal kifejlesztése című pályázatuk alább olvasható záróközleményét. A MEDICOR korábbi pályázatáról idekattintva olvashatunk.

A MEDICOR Elektronika Zrt vezetésével a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és Semmelweis Egyetem (SE) Konzorcium fejlesztésének célja olyan új, digitális, nyitott inkubátor létrehozása volt, amely a világpiacon jól értékesíthető, a hazai Perinatális Intenzív Centrumokban (PIC) a csecsemő gyógyászatban jól használható terméket eredményezett és a jövőben hozzájárul az újszülöttek, koraszülöttek halálozásának csökkentéséhez és életesélyeinek növeléséhez. A projekt megvalósításához a Konzorcium a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív program keretében 418,87 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A VEKOP-2.2.1.-16-2017-00002 azonosítószámú fejlesztési projekt fő célja az újszülöttek, különösen a koraszülött csecsemők halálozási arányát csökkentő, életben maradását és életkilátásait javító, károsodások mérsékelését, valamint a betegbiztonság növekedését szolgáló új fejlesztés megvalósítása volt, amit a konzorciális partnerek tudományos kutatásaival és a legkorszerűbb technológiák felhasználásával értünk el.

A projektben konzorciumi tagként résztvevő SE és SZTAKI magas szintű tudományos jártasságának, nemzetközi kutatási tapasztalatainak és ismereteiknek eredményeit felhasználva, valamint a MEDICOR Elektronika Zrt. 50 éves K+F technológiai fejlesztéseit hasznosítva, az alapkutatási, alkalmazott kutatási és kísérleti fejlesztési tevékenységek eredményeként új újszülött újraélesztő nyitott inkubátort került kifejlesztésre.

A Semmelweis Egyetem az élő inkubátorként is felfogható anya/apa és a baba szoros kapcsolatának kutatási eredményeivel támasztotta alá a fejlesztés azon vizsgálatát, hogy az újszülöttekre, különösen a koraszülött csecsemőkre milyen fiziológiai hatást gyakorol a kenguru módszer. A kutatás kiterjedt a mortalitásra, a súlyos fertőzések előfordulási kockázatára, a betegbiztonságra, a szükséges kórházi ápolás idejére, valamint a minőségi túlélésre gyakorolt hatások vizsgálatára is.

Újdonság az újszülött megfigyelését szolgáló non-kontakt technológia, a teljes testszkenner rendszer megvalósítása. A SZTAKI által alkalmazott hiper-, illetve multi-spektrális technológia ilyen kombinációja ma nem létezik a nemzetközi piacokon, ezért kifejlesztésével és újszülött koraszülött csecsemők monitorozására történő adaptálásával az inkubátorok egy teljesen új generációja valósulhatott meg.

Az új digitális neonatal reanimációs asztal a jövő legújabb újszülött-gyógyászati módszereit, technológiáit alkalmazza és integrálja, a keletkezett, tárolt és archivált adatok további tudományos elemzésre adnak lehetőséget. Ezzel egyedülálló, kutatható szakmai adatbázis, strukturált big-data rendszer jöhet létre. A projektről bővebb információt weboldalukon olvashatunk.

Szóljon hozzá!