ZETApress

hírportál

7. Érszűkületi Nap

Magas a vérnyomása? – Ellenőrizze a lábait is! Országos érszűkületi nap március 19-én csütörtökön. Idén már 7. alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a hazai Érszűkület Napot az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés részeként.

Az perifériás verőérbetegség vagy közismertebb nevén érszűkület Magyarországon több mint 400 ezer embert érint, és az adatok is riasztóak: hazánkban rendkívül magas az érszűkület miatt végzett alsó-végtagi amputációk száma. A beavatkozások jelentős része elkerülhető lenne megfelelő életmóddal és a betegség korai felismerésével, időben megkezdett kezelésével.

A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet fordít az érbetegségek egyik fontos kockázati tényezőjére, a magas-vérnyomás-betegségre – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda. A magas-vérnyomás-betegségben szenvedők száma 3,5 millióra becsülhető Magyarországon, így ez a leggyakoribb betegség hazánkban. Az érszűkületben szenvedők 30-80 százaléka magas-vérnyomás-betegségben is szenved.

Az érszűkület legfontosabb kockázati tényezői, a kor, a dohányzás, és a cukorbetegség, de a túlsúly, a mozgásszegény életmód, és a magas-vérnyomás-betegség is növeli az érszűkület kialakulásának kockázatát. Mivel az erek károsodása nem csak egyes szervekben, hanem a testen belül mindenhol kialakulhat, azok a magas-vérnyomás-betegségben szenvedők, akiknél érszűkület kimutatható, az alsó-végtagi amputáció veszélye mellett veszélyeztetettek a stroke, szívinfarktus és a vesebetegségek szempontjából is.

Az alsó-végtagi érszűkület sokáig tünetmentes lehet, emellett a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések – pl. egyidejű ízületi panaszok -, miatt sokáig rejtve maradhat, ezért fontos a célzott szűrővizsgálatok elvégzése! A lábon észlelhető pulzusok tapintása mellett, a boka-kar index mérés segíthet a korai felismerésben.

A rendezvény célja idén is az, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét a perifériás verőérbetegség veszélyeire, mivel a betegség – ha gondolnak rá – egyszerűen kimutatható. A szervezők március 19-én csütörtökön 11 és 17 óra között országszerte öt helyszínen várják majd az érdeklődőket. A rendezvényeken a hasznos orvosi tanácsok mellett, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, boka/karindex-méréssel, valamint ön-vérnyomás-mérésoktatással és pulzus önvizsgálat oktatással is várják majd az érdeklődőket. A rendezvényeken minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak!

Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:
Corvin Plaza 1083 Budapest, Futó u. 37-45.
Debrecen Plaza 4026 Debrecen, Péterfia u. 18.
Zala Plaza 8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 5.
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.
Szinvapark Plaza 3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky u. 2-4.

1 hozzászólás

  1. A kiszámíthatatlan járványügyi helyzet miatt a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetősége úgy döntött, hogy az idei évben nem rendezi meg az eredetileg 2020. március 19-re tervezett Érszűkület Napot.