ZETApress

hírportál

Milliók a gyógyítóknak

Innovatív megoldás született a gyermekkori szívbetegségek kezelésében. Másodszor értek háromszor egymillió forint műszer-támogatást a varázslatos gyógyulástörténetek – tudtuk meg a délelőtti tájékoztatón, ahol Bartos Gyula fényképezett. A 2018. november 28-ai első átadásról idekattintva olvashatunk.

A K&H gyógyvarázs: Gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázaton három kórházi osztály összesen nettó hárommillió forintértékben nyert műszer-támogatást. A pályázó szülők ezzel hálálták meg azt az áldozatos munkát, amelynek köszönhetően gyermekük felépült. A budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekkardiológiai Intenzív Részlege így egy pacemaker készülékkel lett gazdagabb, amely a gyermekkori szívbetegségek kezelésében nyújt hathatós segítséget.

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik, ami az egyik leggyakoribb ritka betegségnek számít. Gyermekkardiológiai ellátásban több mint 15 ezer gyermek részesül. A szívbetegségek egyik leggyakoribb formája a ritmuszavar, amelynek kezelése a picik mérete és gyenge immunrendszere miatt újszülött- és csecsemőkorban különösen nehéz. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett hatékony és innovatív megoldást nyújthat azonban a nyelőcsőbe vezethető, elektródával működő pacemaker, amellyel most a K&H gyógyvarázs: gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázat jóvoltából a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) is gazdagodott.

A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy aktuális igényeire reagál, szem előtt tartva a technológiai fejlődés és innováció nyújtotta lehetőségeket. Második alkalommal hirdették meg a K&H gyógyvarázs: gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázatot, amelyre a szülők küldhették be súlyos betegségen átesett gyermekük gyógyulástörténetét. Hitet adva az ezzel a hasonló helyzetben lévő családok számára, a nyertes pályázatokban megjelölt egészségügyi intézmények pedig a mindennapi gyógyításhoz szükséges innovatív eszközöket kaptak, összesen nettó hárommillió forint értékben.

Immár 17. éve járulunk hozzá a gyermekegészségügyben dolgozó orvosok, ápolók számára biztosított legkorszerűbb, innovatív eszközökkel a minőségi gyermekellátáshoz, ezáltal lehetővé téve a gyermekek gyorsabb, fájdalommentesebb gyógyulását. A pályázatokban azonban valami ennél is többet ismerhettünk meg: olyan csöppségek gyógyulástörténeteit, akik életveszélyes állapotban kerültek kórházba, a szüleik és az őket kezelő orvosok és ápolók azonban mégsem adták fel a reményt, és rendíthetetlenül tettek és hittek a gyógyulásukban. Hiszen, az egyik anyukát idézve: ha mi nem bízunk benne, akkor ki fog? Ezek a megrendítő történetek azonban utat mutathatnak és reményt adhatnak a hasonló problémával küzdő családok, vagy akár mindannyiunk számára is – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Évente 1000 gyermeket veszünk fel a GOKI Gyermekszív Központba, és körülbelül évente 500 szívműtétet és 200 szívkatéteres beavatkozást végzünk, ezért fontos, hogy korszerű, innovatív műszerekkel legyünk ellátva. Az elnyert pacemaker a gyermekkori szívritmus-zavarok kezelésében van nagy segítségünkre, és a gyors szívfrekvenciával járó, visszatérő ritmuszavarok kezelésére fogjuk használni az újszülöttek, valamint csecsemők esetében – mondta dr. Ablonczy László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának gyermekellátásért felelős orvos igazgatója.

Varázslatos gyógyulások

Egy súlyos agyvérzéssel született koraszülött kisfiú kezelőorvosai nem sok reményt láttak a gyógyulására, a terapeuták türelme, kitartása, a gyermekben való hit, a megfelelő motiváció és a játékos munka azonban megtörte a jeget. Ma már a kisfiú is kíváncsi a világra, szívesen dolgozik, várja a foglalkozásokat ami a szülők számára maga a varázslat és csoda. A nyíregyházi Sz-Sz-B-M Jósa András Oktatókórház – Gyermekrehabilitációs Osztály ezért egy neurofeedback terápiás készülékkel gazdagodott.

Egy mindössze 400 grammal született kislány szülei 172 küzdelmes nap során megjárták a poklot és a mennyet is, de kisbabájuk élni akarása, kitartása és mosolya arra sarkallta őket, hogy büszke szülőként helyt álljanak és segítsék a kórházi dolgozók munkáját. Javaslatukra a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház – Perinatális Intenzív Centrum tíz darab csecsemő kocsit vásárolhatott.

Szóljon hozzá!