ZETApress

hírportál

Új eszköz a pécsieknek

Alapítványi támogatásból bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja. Kozák Szilvia az Ezer mosoly a Beteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke tegnap egy közel 800 ezer forint értékű orvosi eszközt adott át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikájának.

Az új öblítőpumpa az endoszkópos vizsgálatokat segíti, megkönnyítve ezzel a diagnózis felállítását, és a terápia meghatározását – tudatta Kottász Gergely, a PTE Rektori Kabinet sajtóreferense. Fotóink Csortos Szabolcs (UnivPécs) felvételei.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán évente közel 200 alkalommal történik gyomor-bélrendszeri endoszkópos vizsgálat csecsemőkortól egészen 18 éves korig. Az Ezer mosoly a Beteg Gyermekekért Alapítvány támogatásának köszönhetően egy közel 800 ezer forint értékű Pentax öblítő pumpát sikerült megvásárolnia a klinikának, mely az endoszkópos vizsgálatok során a vizsgált terület lemosására szolgál.

Ezt az eszközt használni tudják például lenyelt tárgy (így gombelem vagy hegyes, éles tárgy) esetén is, amikor rendkívül nagy jelentőséggel bír, milyen gyorsan tudják meghatározni az idegen test pontos elhelyezkedését. A pumpa segítségével eltávolíthatók a látótérbe került szennyeződések, így a megnövekedett láthatóságnak köszönhetően lehetővé válik a megfelelő diagnózis felállítása és a terápia meghatározása.

Ez kiemelten fontos gyermekkorban, amikor a vizsgálatok altatásban történnek. A látótérbe került szennyeződések ugyanis akadályozzák a tájékozódást, ezzel nemcsak a vizsgált területről kaphatnak a szakemberek csekély információt, mely akadályozza a diagnózist, illetve a terápiát, hanem az endoszkóp megfelelő manőverezését is hátráltatja, ami adott esetben akár a vizsgálat biztonságos elvégzését akadályozzák meg. Végeredményül pedig a beteg újbóli vizsgálata válhat szükségessé, mely értelemszerűn újabb altatást igényel. Ezért van rendkívül nagy jelentősége az alapítványi támogatásból a pécsi gyermekklinikára került új orvosi eszköznek, mellyel a fenti akadályok elhárulnak.

Szóljon hozzá!