ZETApress

hírportál

SE mától az Egis-szel

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a 250 éves Semmelweis Egyetem és az Egis gyógyszergyár – tudatta Ngy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Az eddigieknél is szorosabb és strukturáltabb együttműködésben állapodott meg a Semmelweis Egyetem és az Egis Gyógyszergyár Zrt. Közös céljuk a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés, valamint a gyógyszerész- és orvosképzés színvonalának további emelése, az egymás tevékenységében rejlő szinergiák kihasználásával. A megállapodás eredményeként új egészségipari innovációk születhetnek, és a hazai gyógyszeripar igényeinek is megfelelő, gyakorlatiasabb oktatási, képzési elemekkel bővülhet a Semmelweis Egyetem.

A Semmelweis Egyetem és az Egis évtizedekre visszanyúló együttműködésének elmélyítése kiemelt jelentőségű, hiszen mára az ipar és az egyetemi, tudományos szféra közötti kooperáció megkerülhetetlen közös érdekké vált. Az orvos- és egészségtudományi területen a tudásbázis és ismeretanyag kétévente megduplázódik, a gyógyszeripar pedig az egyik leggyorsabban fejlődő kutatási terület a világon – mutatott rá dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: az aláírt stratégiai megállapodás célja egyebek mellett, hogy az egyetem és az Egis közötti kutatás-fejlesztési együttműködést megerősítsük, valamint, hogy a gyógyszerészhallgatók a jövőben az ipar igényeinek is megfelelő képzettséggel rendelkezzenek. A tervek között szerepel az új piaci keresletet kielégítő, a gazdasági fejlődést támogató nemzetközi tudásközpont létrehozása – tette hozzá.

Dr. Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a gyógyszeripar már jelenleg is az ország egyik húzóágazata, és az lesz a következő évtizedekben is. A megállapodás értelmében az Egis a jövőben kihelyezett egyetemi tanszéki csoportot hoz létre telephelyein annak érdekében, hogy a hallgatók valódi, ipari környezetben vehessenek részt egyetemi órákon, szakmai gyakorlaton és interaktív üzemlátogatásokon az Egis egyedülálló tudományos és technológiai oktatási központjában.

Az Egisnek évszázados tapasztalata van gyógyszer-fejlesztésben és a gyógyszerek nemzetközi piacra vitelében. A gyógyszergyár ebbéli tudását is megosztja az egyetemmel, hogy az ott születő termékfejlesztési ötletek forgalomba hozatalát segítse bizonyítottan nagy gyakorlatával és átfogó piacismeretével – jelentette ki az Egis vezérigazgatója.

A kutatás és fejlesztés területén a két partner a jövőben több izgalmas témában is ötvözi tevékenységét. A hatóanyag-fejlesztésben az eddiginél is környezetkímélőbb kémiai eljárások pl. green chemistry alkalmazásának kutatása új távlatokat nyit nemcsak technológiai, hanem környezetvédelmi és gazdasági szempontból is. Kiaknázandó terület az iparban már meglévő, innovatív technológiák bevonása az egyetemi kutatásba, és az eredmények értékesítése (technológiai transzfer), amely szintén az együttműködés részét képezi.

Mint ahogy korábban is volt rá példa, a felek arra törekednek, hogy konzorciumi partnerként induljanak kutatás-fejlesztési pályázatokon, és lehetőség szerint olyan közös start-up és spin-off vállalkozásokat hozzanak létre, amelyek az egyetem berkein belülről indulva a későbbiekben életképes, innovatív cégek formájában vihetik világszerte a magyar gyógyszeripar és a magyar talentum hírét.

A tehetségek kibontakozásához, az innovatív ötletek megszületéséhez a megfelelő oktatási környezet megteremtése kardinális kérdés annak érdekében, hogy a jövő gyógyszerészei, orvosai állják a versenyt nemzetközi viszonylatban, és végzett szakemberként magas hozzáadott értékű munkájukkal járuljanak hozzá az egészségipar fejlődéséhez.

Ez utóbbit segíti majd a Semmelweis XXI. Fejlesztési projekt keretében megvalósuló Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszer-kutatási Centrum megépítése, amellyel minden lehetőség adott lesz arra, hogy az Semmelweis Egyetem a világ első 100 egyeteme közé kerüljön. Az Egis számára is fontos, hogy a jövő gyógyszerészei olyan képzést kapjanak, amely igazodik a gyorsan változó ipari környezethez. Ezért a vállalat már a kezdeti, tervezési szakaszban segítette a Gyógyszerész-tudományi Kar vezetését abban, hogy az új Gyógyszer-kutatási Centrumnak milyen, a gyógyszer-gyártással, gyógyszer-kutatással összefüggő minőségbiztosítási előírásoknak kell megfelelnie – hangzott el a megállapodás aláírásakor.

Az Egis kezdeményezte olyan gyakorlatorientált egyetemi kurzusok indítását is, mint a Gyógyszeripar A-tól Z-ig, amely az Egis szakemberei által összeállított és megtartott féléves, akkreditált, kreditpontos képzés, vagy a hiánypótló törzskönyvezési kurzus, amely szintén évek óta nagy sikerrel zajlik a Semmelweis Egyetemen is.

A partnerek között már eddig is meglévő együttműködés értelmében az Egis műszerparkjában cserére kerülő, még jó állapotban lévő műszereket és laboreszközöket a vállalat átadja a Semmelweis Egyetemnek, hogy azok tovább hasznosulhassanak az egyetem intézeteiben. Az utóbbi 5 évben több mint 30 millió forint értékű műszer és laboreszköz átadására került sor, ezzel segítve az ott folyó gyakorlati munkát. A mai nappal induló stratégiai együttműködés eredményeit és tapasztalatait egy munkabizottság fogja rendszeresen áttekinteni és értékelni, valamint meghatározni a soron következő feladatokat.

Semmelweis Egyetem

Az SE Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, mely szakegyetemként egyedülálló az országban. Három fő tevékenysége az oktatás, kutatás és gyógyítás, és e hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá.

A Semmelweis Egyetem egyben az ország legnagyobb egészségügyi intézménye. Az egyetemi klinikák a gyakorlati oktatás helyszínei, de emellett a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően végzik tevékenységüket. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb szakmai területen országos ellátási kötelezettséggel rendelkeznek, így a legsúlyosabb állapotú, komplex kezelést igénylő betegek gyógyításában vezető szerepet játszanak.

A Semmelweis Egyetem fókuszában szerepel a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is, az itt folyó kutatások fókuszában a korai diagnosztika és terápia, a betegségek megelőzése, az egészség megtartása, valamint az egészséges és aktív öregedés áll. A Gyógyszerész-tudományi Kar (a továbbiakban: kar) kiemelkedő oktatási, kutatási és tudományos tevékenysége révén széleskörű elismertségnek örvend a gyógyszerésztudomány területén Magyarországon és külföldön egyaránt. A kar intézeteiben jelentős kutatások zajlanak, az itt végző hallgatók pedig a legfelkészültebb és a legkeresettebb szakemberek.

Egis Gyógyszergyár Zrt.

Magyarország, Közép- és Kelet-Európa egyik vezető generikus gyógyszeripari vállalataként tevékenységünk a gyógyszeripar összes értékteremtő folyamatát átfogja a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermék-gyártáson át az értékesítésig. Az Egis a Servier Csoport (franciaországi székhelyű, nonprofit alapítvány által irányított nemzetközi gyógyszeripari vállalat) tagja.

A 2018/19-es üzleti évben az Egis vállalatcsoport nettó árbevétele meghaladta a 170 milliárd forintot. Magyarországon kívül további 17 országban értékesítjük termékeinket Egis márkanéven saját leányvállalatokon, illetve képviseleteken keresztül. A hatóanyag-, tabletta- és injekciógyártástól a galenikus készítményekig terjedő termékskálánk készítményei összesen 65 országban érhetők el saját leányvállalatokon és képviseleteken, valamint partnereinken keresztül.

A 2018/2019-es üzleti évben 149-féle hatóanyagból 159 termékcsalád gyógyszereit forgalmaztuk, termékportfóliónk összesen 629 termékből áll. Legfontosabb terápiás területeink a szív- és érrendszer, a központi idegrendszer, emellett korszerű terápiás lehetőségeket kínálunk onkológiai, valamint nőgyógyászati készítményekkel. 2013-ban hoztuk forgalomba első biohasonló monoklonális antitest gyógyszerünket. Ez egyben az első biohasonló monoklonális antitest (mAb) készítmény volt az Európai Unióban, melyet az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakvéleménye alapján engedélyezett. A 2018/2019-es üzleti évben portfóliónk már négy biohasonló készítményt tartalmazott.

Évente több mint 15 milliárd forintot fordítunk K+F-re, kutatás-fejlesztésünk fókuszában a minőségi, hozzáadott értékkel rendelkező generikus készítmények állnak. Az Egis a magyarországi vállalatok közül a 22. legnagyobb foglalkoztató, sikereink körülbelül 4400 kollégánk összehangolt munkájának eredménye.

Szóljon hozzá!