ZETApress

hírportál

Kutat a MEDICOR

A MEDICOR Elektronika Zrt. 98.074.412 forinttámogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírásra került 2018-1.1.1-MKI-2018 jelű, Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása című pályázatán – tudatta Gál Imre online tartalomszerkesztő.

A pályázat címe: Újszülöttek, koraszülött csecsemők gyógyítását szolgáló új terápiás kékfénylámpa változatok kísérleti kifejlesztése, prototípusok készítése, exportképessé tétele, azonosítószáma: 2018-1.1.1-MKI-2018-00079. A pályázati projekt 2019. január elseje és 2020. június 30-a között kerül megvalósításra.

A tervezett projekt kiindulópontját az adta, hogy a méhen belül az újszülöttek szervezetében több, az oxigént szállító vörösvértest található, amelyek egy része a születés után szétesik, bilirubin szabadul fel, a bőr sárgássá színeződik. Amennyiben nem kezelik az újszülöttet, a sárgaság akár olyan fokot is elérhet, hogy a bilirubin átkerül a vér-agy gáton, károsíthatja az agyat, ezért ha a bilirubin mennyisége elér egy bizonyos szintet, akkor fototerápiás kezelés szükséges. Az orvos- és műszaki tudomány felfedezése, hogy az UV-fény (kékfény) hatására a bőrben lévő bilirubin átalakul vízben oldódóvá, és így a máj munkája nélkül is kiürül a szervezetből. Mellékhatásaira azonban csak az elmúlt években irányult rá a figyelem, holott nemcsak a módszer használata, hanem túlzott használata is elterjedt, aminek megelőzésére a fejlesztésnél figyelmet kell fordítani.

A hagyományos készülékek használatánál felmerült, hogy közönséges és atípusos anyajegyek kialakulását eredményezhetik, ezért fontos a modern, szűkebb hullámhossz-tartományt kibocsátó készülék kifejlesztése (speciális LED sugárzók, beépítése), és új megoldásként a lámpába integrált sugárzási dózis folyamatos monitorizálása és összegzése. A projekt célja olyan LED sugárzó kékfény terápiás lámpacsalád kifejlesztése, amellyel lerövidíthető a terápiás idő, így csak 1-2 napos fénykezelésre lesz szükség, szemben a korábbi 3-4 nappal, miközben kezelés hatásfoka javul, ezáltal a mellékhatás minimalizálható.

Az MEDICOR Zrt. a projekt eredményeként innovatív új terápiás, maximális testfelületet besugárzási képességgel rendelkező LED technológiával szereltek kékfénylámát fejleszt ki, mely a leghatékonyabban kezeli az újszülöttek, koraszülött csecsemők bilirubin normális szintre történő csökkentését a legmodernebb technikák és technológiák alkalmazásával a legrövidebb kezelési idővel.

Szóljon hozzá!