ZETApress

hírportál

Vonulnak a jogvédők

A káros kezelések ellen demonstrálnak január 25-én szombaton a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése alkalmából. A szervező civil jogvédők szerint a pszichiátriákon még mindig gyakoriak az emberi jogsértések, és az ott alkalmazott kezelések, beleértve a napjainkban is használt elektrosokkot, sokszor csak kárt okoznak a betegeknek.

A holnapi tüntetés 11 órakor a Széll Kálmán térről indul, ahonnan a tüntetők a Budapesti Kongresszusi Központhoz sétálnak, ahol a Magyar Pszichiátriai Társaság tegnaptól tartja vándorgyűlését, elsősorban gyógyszergyárak pénzéből, mivel a rendezvényt nyolc gyógyszergyár szponzorálja. A tüntetők a helyszínen át kívánják adni írásos üzenetüket a konferencia vezetőinek, amelyben felhívják a pszichiáterek figyelmét, hogy az általuk használt eljárások – melyek főként erős tudatmódosító szerek adagolását jelentik – nemcsak nem alkalmasak a gyógyításra, de jelentős károkat is okoznak, melyeket a társadalom és az egészségbiztosító kénytelen megfizetni. Belső információk szerint az MPT egy-egy ilyen konferencia alkalmával tízmilliós nagyságrendű tiszta hasznot tesz zsebre, elsősorban a gyógyszergyárak bőkezű támogatásaiból.

Számos tragikus esemény tanúskodik arról, hogy a pszichiátria jelen állapotában alkalmatlan arra, hogy ténylegesen jobb állapotba hozza a mentális gondokkal küzdő egyéneket, melyre már a 2020. november 9-ei vonulós tüntetésen is felhívták a figyelmet az SE Pszichiátriai Klinika előtt:

– Egy férfi fél évvel azután, hogy egy elmeszakértő veszélytelennek nyilvánította, puszta kézzel ölte meg fogadott lányát és saját fiát, mielőtt felakasztotta magát.

– Egy másik férfi tíz éve szedett egy antipszichotikus szert, majd pszichiátere döntésére elkezdett egy másik szert szedni a régi helyett. Nem sokkal később brutálisan megölte a feleségét saját otthonukban, pedig az emberek elmondása alapján nagyon szerették egymást. A férfi pszichiáterében a jelek szerint fel sem merült a lehetőség, hogy az idegrendszerre ilyen erőteljesen ható szerek hirtelen megváltoztatása bármi bajt okozhat majd.

– Az elmúlt hetekben egy 22 éves fiatalember váratlan halálhírét adta hírül a média, miután 9 napot töltött bent egy budapesti pszichiátrián.

– Nem sokkal utána egy idősebb férfit ért utol a halál, pszichiátriai kezelés következtében. A férfi egy bőrgyógyászati műtét okán került be a kórházba, majd a kórház udvarán epilepsziás rohamot kapott, és az esés következtében térdsérülést szenvedett. Azonnali ellátást kapott a traumatológián, ahol hallucinálni kezdett, és ahelyett, hogy ténylegesen kivizsgálták volna ennek okát, pszichiátriai szereket kezdtek adagolni neki. Röviddel ezután kritikus állapotba került, így átvitték őt az intenzív osztályra, ám ekkor már késő volt.

Dacára annak, hogy állításaik szerint folyamatosan fejlődnek és bővítik tudásukat, a pszichiáterek mind a mai napig aktívan használnak több mint 50 évvel ezelőtt szabadalmazott idegbénító szereket, melyek mellékhatásai között az akaratlan mozgások, a pszichotikus állapot és a hirtelen halál is szerepel. Emellett több magyar kórházban még mindig használnak elektrosokk-terápiát, melynek során akár 460 volt feszültségű áramot vezethetnek át az ember koponyáján, epilepsziás nagy-rohamot idézve elő ezzel, amely elméleteik szerint gyógyító hatást vált ki.

A tüntetők a rendezvény helyszínén írásban fogják felkérni a konferencián részt vevő pszichiátereket, hogy hagyjanak fel az egészségkárosító kezelési módokkal, és kezdjenek el ténylegesen gyógyító tevékenységgel foglalkozni – tudatta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

Szóljon hozzá!