ZETApress

hírportál

Emeljük az orvosbéreket!

A Magyar Orvosi Kamara egy komplex rendszer részeként képzeli el az orvosi bérrendezést – mondta el a MOK elnöke a délutáni Szondy utcai sajtótájékoztatón.

Kincses Gyula azt is elmondta, hogy a köztestület által elkészített és nyilvánosságra hozott bértábla-ajánlásról már volt egy tárgyalási forduló az EMMI képviselőivel. Úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások nemcsak bérről, hanem az egész egészségügyi rendszer finanszírozási átalakításáról fognak szólni, a tavaly év végén megjelent kormányrendelettel kontextusban tekintik át a lehetőségeket.

Álmos Péter alelnök elmondta, hogy a kamara által kidolgozott bértábla-javaslat alapja az osztrák bértábla 70 százaléka. Úgy vélik, ha az abban foglaltak megvalósulnak Magyarországon, akkor csökken az orvoselvándorlás, a most külföldön dolgozó magyar orvosok hazajönnének és megszűnne, valamint büntethető lenne a hálapénz. A MOK javaslata szerint a rendszerbe belépő, kezdő rezidensnek 687.837 forint lenne a bruttó alapbére, egy öt éve rezidensként dolgozónak 875.906 forintos, egy kezdő szakorvosoknak 1.154.920 forintos, egy 37 éves szakorvosi tapasztalattal rendelkező orvosnak kétmillió forint felett lenne a bruttó alapbére.

Kincses elnök jelezte, az egészségügyi ágazatban dolgozók képviseletére jogosult, a sztrájktárgyalásokban résztvevő MSZ EDDSZ is készül egy saját bértáblával, amiben – elmondása szerint – az abban foglalt bértételek hasonlóak a kamara által javasolttal. Az elnök szerint a 2021-es költségvetésben az orvosbérekre már szabad szemmel is jól látható összegnek kell szerepelnie.

Szóljon hozzá!