ZETApress

hírportál

Védőnők díjazása

A gyermekvállalást nemcsak anyagilag, de lelkileg is támogatni kell – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára délelőtt az Aranytíz Művelődési Ház földszinti Lovagtermében.

Soltész Miklós, a Védőnők a gyermekáldásért-díj átadásán elmondta, a kormány különböző családpolitikai intézkedéseinek már látszanak az eredményei, hiszen a termékenységi ráta mára 1,25-ről 1,49-re nőtt, szintén emelkedett, a házasságkötések száma 43 százalékkal, míg a válásoké 23 százalékkal csökkent, és a terhességmegszakítások száma is 40 ezerről 28 ezerre apadt.

Az államtitkár kiemelte, a kormány következetes, kiszámítható és eredményes családpolitikát folytat, és ezeknek a döntéseknek van és kell is lennie eredményének, azonban nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok lelki, erkölcsi támogatására is. Megjegyezte, talán ebben van a legnagyobb hiány szerte a világon, ám ha ezen változtatni tudunk, akkor tovább javulhat a demográfiai helyzet. Ugyanilyen fontosnak nevezte a szülés körülményeit, hiszen egy pozitív szülésélmény meghatározó a további gyermekek vállalásában.

Soltész Miklós kitért arra, hogy a védőnők szerepe mind a várandósság időszakában, mind a szülés után meghatározó. Úgy fogalmazott: a teremtett világot, a teremtett embert védeni kell, onnantól, hogy egy magzati élet megmozdul, hiszen a legvédtelenebb teremtményről beszélünk. – Ha a magzatok védelméért nem szólal fel egy közösség szeretettel, odaadással, akkor hibát, bűnt követünk el – tette hozzá.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke arról beszélt, szeretnének a gyermeket tervező fiatalokhoz is eljutni, segítve őket abban, hogy minél felkészültebben, egészségesebben tudjanak gyermeket vállalni. Mindezek érdekében továbbképzéseket szerveznek majd. – Fontos, hogy a védőnői szervezet ebben a munkában olyan partnereket találjon, akik szintén a kívánt gyermekek megszületéséért dolgoznak! – mondta. Kérdésemre hozzátette, hogy az iskolavédőnők szerepe is óriási a fiatalok majdani családi életére és gyermekvállalására való felkészítésében.

A Babacsalogató Alapítvány Védőnők a gyermekáldásért-díját idén Vidáné Válóczi Éva és Borbélyné Horváth Anikó budapesti területi védőnők, valamint Katona Csabáné veszprémi iskolavédőnő vehették át.

Szóljon hozzá!